Στυλιανίδης: Χωρίς το ρωσικό Beriev η αντιμετώπιση των πυρκαγιών φέτος

Στυλιανίδης: Χωρίς το ρωσικό Beriev η αντιμετώπιση των πυρκαγιών φέτος

Λόγω της ρώσικης εισβολής στην Ουκρανία

 

Χωρίς το ρωσικό αεροπλάνο Beriev θα είναι φέτος η χώρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια του forum του ΟΤ, «Ο Κόσμος που Αλλάζει». Ωστόσο, όπως τόνισε ο υπουργός, η χώρα αναζητά λύση και βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για ένα αντίστοιχο αεροπλάνο από άλλη χώρα, το οποίο πιθανότατα να δίνει τη δυνατότητα χρήσης επιβραδυντικού υγρού, κάτι το οποίο χρησιμοποιείται σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, με μεγάλη επιτυχία.

«Υπήρχε ένα Beriev, ήταν στο πλάνο μας ένα Beriev που θα βοηθούσε την αντιπυρική περίοδο, αντιλαμβάνεστε ότι με αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε. Συζητάμε, είμαστε σε μία διαδικασία διαπραγμάτευσης, να βρούμε από μία άλλη χώρα ένα αεροπλάνο αντίστοιχο και μάλιστα να χρησιμοποιήσουμε το επιβραδυντικό υγρό για να βοηθήσει πάρα πολύ. Αποτελεί θέμα συζήτησης και με περιβαλλοντιστές, καθώς χρησιμοποιείται σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία με μεγάλη επιτυχία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

Σχετικά με τα ενάερια μέσα, όπως επισήμανε ο υπουργός, έπειτα από την επίλυση του ζητήματος της οφειλής της χώρας προς την υπηρεσία NSPA (NATO Support and Procurement Agency), συνολικού ύψους 8.457.481,64 ευρώ η χώρα θα καταφέρει να έχει στη διάθεσή της περισσότερα και πιο στοχευμένα εναέρια μέσα, τα οποία θα έρθουν στην ώρα τους. Συνολικά, όπως είπε, θα είναι περίπου 90-93 εναέρια μέσα, δηλαδή 12-13, περισσότερα από πέρσι. Σημειώνεται ότι έπειτα από την διευθέτηση του ζητήματος οφειλής στην υπηρεσία NSPA, άνοιξε ο δρόμος για τη μίσθωση των εναέριων μέσων και υπογράφηκε μονοετής σύμβαση για τη μίσθωση των αεροσκαφών προκειμένου να είναι έτοιμη η χώρα για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, ενώ από του χρόνου σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα η σύμβαση με τον NSPA θα είναι τριετής με δυνατότητα παράτασης για άλλα 2 χρόνια.

Σχετικά με την αντιπυρική περίοδο ωστόσο, ο κ. Στυλιανίδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους πυροσβέστες, που όπως είπε, υπάρχει ανάγκη να τους δοθεί η αναγνώριση που τους αξίζει. «Υπάρχει μια ποινικοποίηση της ίδιας τους της δουλειάς, ξεκινά μια νομική επιτροπή να βοηθήσει. Όλοι μας πρέπει να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους την αναγνώριση που τους αξίζει», επισήμανε.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι μετά από 25 χρόνια, γίνεται μεγάλη προσπάθεια να υπάρξει ξανά συνεργασία ανάμεσα στις δασικές υπηρεσίες και στην πυροσβεστική, μέσω της διαμόρφωσης ειδικών πρωτοκόλλων για τον τρόπο που θα συμπεριφέρεται η κάθε υπηρεσία της στιγμή της μάχης. «Γίνεται μεγάλη προσπάθεια, μετά από 25 χρόνια ξαναδημιουργούμε την καλή σχέση δασικών υπηρεσιών και πυροσβεστικής. Θα διαμορφωθούν ειδικά πρωτόκολλα που θα αυτοματοποιούν το πώς θα συμπεριφέρεται η κάθε υπηρεσία την στιγμή της κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ενώ προσέθεσε ότι θα διατεθούν 50 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συγκεκριμένα με τον υφυπουργό, Γιώργο Αμυρά, για τον καθαρισμό πολύ μεγάλων εκτάσεων στα δάση και γενικότερα για τη διαχείριση του δάσους μαζί με τις δασικές υπηρεσίες και τους πυροσβέστες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ