Μετρητές για την αντιπλημμυρική προστασία σε Αξιό-Γαλλικό

Μετρητές για την αντιπλημμυρική προστασία σε Αξιό-Γαλλικό

Οι μετρητές θα καταγράφουν τη στάθμη του νερού, το ύψος της βροχής, την ταχύτητα του νερού, την παροχή του νερού και την επιφάνεια υγρής διατομής καθώς και μετεωρολογικές παραμέτρους

Πέντε μετρητές πρόκειται να εγκατασταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στη λεκάνη απορροής των ποταμών Αξιού και Γαλλικού, με στόχο την αντιπλημμυρική της προστασία. Οι μετρητές θα καταγράφουν τη στάθμη του νερού, το ύψος της βροχής, την ταχύτητα του νερού, την παροχή του νερού και την επιφάνεια υγρής διατομής καθώς και μετεωρολογικές παραμέτρους (όπως η ταχύτητα του ανέμου, η διεύθυνση του ανέμου, η θερμοκρασία του αέρα, η υγρασία του αέρα, η βαρομετρική πίεση και η ολική ηλιακή ακτινοβολία).

Θα συνδέονται, παράλληλα, με ασύρματες μονάδες τηλεμετρίας, όπου θα καταλήγουν οι μετρήσεις, ενώ τα δεδομένα θα μεταφέρονται σε ένα κέντρο παρακολούθησης. Το σύστημα θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου CO-PREVENT «Συνεργασία για προστασία από καταστροφές και περιβαλλοντική παρακολούθηση στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας», στο οποίο μετέχουν η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Μολδαβία. Στη συνέχεια, ο εξοπλισμός θα περάσει στην κατοχή του Δήμου Δέλτα, ώστε να συνεχίσει να παρακολουθεί τα δεδομένα των ποταμών, μεριμνώντας για την πρόληψη από καταστροφικές πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν, σήμερα, κατά τη διάρκεια ημερίδας παρουσίασης του ευρωπαϊκού έργου, την οποία διοργάνωσαν ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ανατολική ΑΕ σε συνεργασία με τον Δήμο Δέλτα και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Ο γενικός διευθυντής της Ανατολικής ΑΕ Ιάκωβος Σαρηγιάννης ανέφερε ότι το πρόγραμμα είχε στόχο να φέρει κοντά τις χώρες του Εύξεινου Πόντου, ενώ περιέλαβε και την Ελλάδα, λόγω των ισχυρών δεσμών που έχει με την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Ειδικά για την ελληνική πλευρά, το έργο αφορά τον κίνδυνο πλημμυρών στην λεκάνη απορροής των ποταμών Αξιού και Γαλλικού, στα όρια του Δήμου Δέλτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ