Κακοκαιρία Ελπίς - Κυκλοφοριακό «κομφούζιο» σε πολλούς δρόμους

Κακοκαιρία Ελπίς - Κυκλοφοριακό «κομφούζιο» σε πολλούς δρόμους

Ουρές χιλιομέτρων στην Αττική Οδό - Ποιοι οδικοί άξονες έχουν κλείσει - Δύσκολες και οι επόμενες ώρες

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η πυκνή χιονόπτωση που πλήττει από νωρίς το πρωί στην Αττική, ακόμη και το κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια, με τα προβλήματα στο λεκανοπέδιο να συσσωρεύονται και τις αρχές να απευθύνουν έκκληση για αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων. Περίπου στις 10.00 το πρωί εστάλη μέσω του «112» μήνυμα στους κατοίκους της Αττικής, προειδοποιώντας για πολύ έντονες χιονοπτώσεις τις επόμενες ώρες.


«Προειδοποίηση για πολύ έντονες χιονοπτώσεις στην περιοχή σας τις επόμενες ώρες. Αποφύγετε κάθε άσκοπη μετακίνηση. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών» ανέφερε το μήνυμα που έλαβαν στα κινητά τους οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου.


Η επέλαση της κακοκαιρίας μέσα από φωτογραφίες
Πυκνή χιονόπτωση καταγράφεται σε πολλές περιοχές της Αττικής, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται επί ποδός για το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίς» και τις αρχές να απευθύνουν έκκληση για αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων. Περίπου στις 10.00 εστάλη μέσω του «112» μήνυμα στους κατοίκους της Αττικής, προειδοποιώντας για πολύ έντονες χιονοπτώσεις τις επόμενες ώρες. Διαβάστε εδώ περισσότερα.
Οδηγίες για την κακοκαιρία εξέδωσε και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, συνιστώντας στους πολίτες οι οποίοι διαμένουν στην Αττική και ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια, όπου επικρατεί έντονη χιονόπτωση, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Η κίνηση διεξάγεται μετ' εμποδίων, ιδίως στη βόρεια Αττική, ενώ κυκλοφοριακό «μπλακ άουτ» καταγράφεται και σε κεντρικούς οδικούς άξονες της Αθήνας, λόγω της έντονης χιονόπτωσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Τροχαία έντονο πρόβλημα παρατηρείται στην Κηφισίας, στη Μεσογείων (ιδιαίτερα στον Σταυρό Αγίας Παρασκευής) καθώς και στην Αθηνών - Λαμίας, ενώ κλειστή είναι η Κατεχάκη. Ακινητοποιημένα είναι πολλά οχήματα και στην Αττική Οδό, στο ύψος της Παλήνης, ενώ την ίδια ώρα, στο ύψος του Γέρακα έχουν «διπλώσει» νταλίκες οι οποίες έχουν κλείσει κάθετα τον δρόμο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας (δείτε αναλυτικά την εικόνα στους δρόμους εδώ).

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Τροχαίας, η Λεωφόρος Πάρνηθας παραμένει κλειστή και στα δύο ρεύματα της κυκλοφορίας από το τελεφερίκ και πάνω, στην οδό Διονύσου, από το ύψος του 414 ΣΝΕΝ προς τον Αγ. Πέτρο, στην οδό Αναστάσεως (Παπάγου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας (από τα κοιμητήρια Παπάγου προς τον Υμηττό) και τη Λ. Διονύσου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από την περιοχή της Ανατολής (Ν.Μάκρη) προς Πεντέλη και στην ανώνυμη οδό (Καισαριανή) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος της Καλοπουλας προς Υμηττό. Επίσης λόγω της χιονόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Φυλής από το ύψος της ταβέρνας «Το νέο φαράγγι» έως τα όρια της Αττικής και στα δύο ρεύματα και στην Τατοΐου, από το ύψος της οδού Χλόης έως τα βασιλικά κτήματα και στα δύο ρεύματα, καθώς και από το ύψος του οικισμού «Άγιος Μερκούριος» έως το ύψος της Ιπποκρατείου Πολιτείας και στα δύο ρεύματα.

Διακοπή της κυκλοφορίας αυτή την ώρα υπάρχει και στην εθνική οδό Οινόης - Μαγούλας από το ύψος του εργοστασίου Τιτάν, στο ρεύμα προς Βοιωτία και στην εθνική οδό Μεγάρων - Αλεποχωρίου, και στα δύο ρεύματα, από το 120 χλμ (θέση Λούμπα) προς Μέγαρα. Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη Λ. Παν. Κανελοπούλου από τη συμβολή της με την Λ. Μεσογείων και στα δύο ρεύματα, στην Ηλιούπολη στην Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου και στα δύο ρεύματα από την Πλατεία 28ης Οκτωβρίου προς την περ. Καρέα.

Σημειώνεται ότι λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών η ΕΛΑΣ συνιστά στους οδηγούς οχημάτων που κινούνται σε οδικό δίκτυο όπου παρατηρείται χιονόστρωση ή παγετός, να τοποθετούν στους δύο τουλάχιστον κινητήριους τροχούς αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον το όχημά τους δε φέρει ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα).

Παράλληλα επεκτάθηκε μέχρι τα διόδια της Τραγάνας, στο 121 χιλιόμετρο στην άνοδο προς Λαμία και από τα διόδια της Τραγάνας στην κάθοδο προς Αθήνα, το τμήμα της Ε.Ο. Αθηνών - Λαμία όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία για τα φορτηγά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων στα τμήματα:

Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 56,728η χ/θ έως την 67,655η χ/θ.
Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από 67,655η χ/θ έως την 121,250η χ/θ.
Επίσης, με την ίδια απόφαση απαγορεύεται η κυκλοφορία στα τμήματα:

Στην Νέα Εθνική Οδό Σχηματαρίου- Χαλκίδας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 0,000η χ/θ έως την 1,500η χ/θ.
Στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας- Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 30η χ/θ έως την 45η χ/θ.

Έτσι από τα διόδια της Τραγάνας προς την Αθήνα απαγορεύεται η κίνηση σε φορτηγά πάνω από 3,5 τόνους, ενώ αντίθετα μπορούν να κυκλοφορούν τα ΙΧ. Η απαγόρευση ισχύει και για τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας με συνέπεια να μην εξυπηρετείται ούτε η εσωτερική συγκοινωνία, ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες αυτοκίνητα παραμένουν εγκλωβισμένα στο εθνικό δίκτυο σε διάφορα σημεία από τα διόδια της Τραγάνας και προς την Αθήνα.

Αναλυτική ενημέρωση για τους δρόμους που έχουν κλείσει λόγω της κακοκαιρίας παρέχει η Ελληνική Αστυνομία στον ιστότοπό της.

Γ. Οικονόμου: Προσπάθειες να μείνει ανοιχτό το εθνικό δίκτυο - Αξιολογείται κάθε μέτρο
Ο κρατικός μηχανισμός «παραμένει σε πλήρη ανάπτυξη προκειμένου να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας πως τις επόμενες ώρες θα αξιολογηθεί κάθε μέτρο που μπορεί να συμβάλει στο να αποφευχθούν τα προβλήματα.

«Όποιο μέτρο θεωρηθεί ότι πρέπει να πάρουμε ώστε να μην αντιμετωπίσουμε μεγάλα προβλήματα από την εξέλιξη της κακοκαιρίας, ανάλογα και με τις προγνώσεις που υπάρχουν, θα αξιολογηθεί από την πολιτική προστασία και η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της» ανέφερε συγκεκριμένα ερωτηθείς αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρυχθεί αύριο αργία ή να ληφθούν άλλα μέτρα.

Σημειώνεται ότι με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών δόθηκε η δυνατότητα πρόωρης αποχώρησης των δημοσίων υπαλλήλων από τις υπηρεσίες τους, εξαιρουμένων όσων συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

Προβλήματα στα ΜΜΜ λόγω της χιονόπτωσης - Ποια δρομολόγια δεν εκτελούνται
Την ίδια ώρα προβλήματα καταγράφονται και στα δρομολόγια των μέσων σταθερής τροχιάς. Η κίνηση στη Γραμμή 1 του Μετρό διεξάγεται προσωρινά στο τμήμα Πειραιάς – Ειρήνη, ενώ είναι σε εξέλιξη εργασίες εκχιονισμού στο τμήμα Ειρήνη – Κηφισιά. Νωρίτερα έγινε γνωστό πως διακόπηκε η κυκλοφορία των συρμών του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο. Οι επιβάτες του Μετρό με κατεύθυνση το αεροδρόμιο μετεπιβιβάζονται στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας στον Προαστιακό σιδηρόδρομο.

Όπως έγινε επίσης γνωστό από τον ΟΑΣΑ, αποσύρονται σταδιακά από την κυκλοφορία, όλα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Σημειώνεται ότι από νωρίς το πρωί υπήρξαν προβλήματα σε αρκετές γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ.

Δήμος Διονύσου: «Δύσκολες οι επόμενες ώρες»
Δύσκολη χαρακτηρίζει την κατάσταση με την επέλαση της κακοκαιρίας ο δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης, τονίζοντας ωστόσο πως μέχρι στιγμής μόνο κυκλοφοριακά προβλήματα έχουν παρουσιαστεί. Πέρυσι ο δήμος Διονύσου επλήγη σφοδρά από την επέλαση της «Μήδειας» και η δημοτική Αρχή βρίσκεται σε επιφυλακή. «Είναι δύσκολη η κατάσταση, αλλά μέχρι στιγμής είναι διαχειρίσιμη και μόνο κυκλοφοριακά προβλήματα έχουν παρουσιαστεί. Μάλιστα, παρά τις εκκλήσεις μας, κάποιοι οδηγοί συνεχίζουν να κυκλοφορούν χωρίς αλυσίδες, δημιουργώντας επιπρόσθετα προβλήματα. Φυσικά οι επόμενες ώρες θα είναι ακόμη πιο δύσκολες, εμείς θα είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα μέχρι την Τετάρτη και σε 24ωρη κινητοποίηση» ανέφερε.

Στα «λευκά» η Εύβοια
Στα «λευκά» έχει ντυθεί από άκρη σε άκρη και η Εύβοια, καθώς η χιονόπτωση συνεχίζεται με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Το χιόνι έχει φτάσει ακόμα και σε παραλιακές περιοχές, όπως το λιμάνι της Καρύστου ενώ στα ορεινά έχει ξεπεράσει και τους 30 πόντους.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία χιονίζει και στον δήμο Καρύστου, στον δήμο Λιμνης-Μαντουδίου - Αγ. Άννης αλλά και στον δήμο Κύμης-Αλιβερίου, ενώ το χιόνι έχει φτάσει μέχρι τη θάλασσα στην παραλία της Αγίας Άννας από την μια πλευρά αλλά και τα Ηλία και την Λίμνη από την άλλη.

Η Αστυνομική Διεύθυνση της Εύβοιας ανακοίνωσε την απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων πάνω από 3,5 τόνους σε οδικούς άξονες του νησιού όπως στην Εθνική Οδό Χαλκίδας - Αιδηψού, από την 16η χ/θ έως την 42η χ/θ από την Καστέλα έως το Προκόπι και στην Παλαιά Εθνική Οδό Χαλκίδας - Θηβών, από την 2η χ/θ έως την 18η χ/θ, ενώ η κυκλοφορία των λοιπών οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Σφοδρή χιονόπτωση σε Σποράδες και Πήλιο
Σφοδρή χιονόπτωση σημειώνεται, από το πρωί, στο Πήλιο, ενώ στα «λευκά» ξύπνησε και ο Βόλος όπου πέφτει χιόνι από τα ξημερώματα.

Στον ορεινό όγκο του Πηλίου η χιονόπτωση είναι πολύ έντονη, κυρίως στο Ανατολικό Πήλιο, αφού η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας. Ηδη, στη Ζαγορά το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά, ενώ σε υψηλότερα χωριά, όπως ο Κισσός, φτάνει περίπου στα 20 εκατοστά και το χιόνι εξακολουθεί να πέφτει πολύ πυκνό. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ζαγοράς-Μουρεσίου Παναγιώτη Κοτσάφτη, αναμένεται πολύ χιόνι στην περιοχή, αλλά οι δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί και καταβάλλονται προσπάθειες να κρατηθούν ανοιχτοί και τις επόμενες ώρες τόσο οι κεντρικοί δρόμοι, όσο και οι εκείνοι που οδηγούν στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς. Τα σχολεία στην ευρύτερη περιοχή της Ζαγοράς σήμερα και αύριο θα είναι κλειστά.

Κλειστά είναι σήμερα και αύριο τα σχολεία και στον δήμο Νοτίου Πηλίου μετά την απόφαση του δημάρχου Μιχάλη Μιτζικού, λόγω των χιονοπτώσεων και του παγετού που επικρατούν στην περιοχή.

Τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας ζουν και οι Σποράδες αφού το ξημέρωμα βρήκε και τα τρία νησιά να έχουν καλυφθεί από χιόνι και η χιονόπτωση συνεχίζεται με ιδιαίτερη ένταση. Στη Σκόπελο και την Αλόννησο το ύψος του χιονιού έχει φτάσει σε πολλά σημεία και τα 30 εκατοστά, ιδίως στα ορεινά περάσματα, ενώ στη Χώρα Σκοπέλου στα 20 εκατοστά. Τα σχολεία είναι κλειστά, αλλά οι δρόμοι είναι ανοιχτοί. Στη Σκιάθο το χιόνι έφτασε μέχρι και τη θάλασσα και του νησί είναι κατάλευκο αφού από τη συνεχιζόμενη σφοδρή και πυκνή χιονόπτωση το ύψος του χιονιού ακόμη και στη Χώρα της Σκιάθου έχει φθάσει τα 20 εκατοστά.

Δριμύ ψύχος και παγετός στη Β. Ελλάδα
Δριμύ ψύχος και ισχυρός παγετός συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη βόρεια Ελλάδα. Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στις χερσονήσους της Σιθωνίας και της Κασσάνδρας, στη Χαλκιδική, χωρίς να αναφερθούν πάντως ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ τα σχολεία στις περιοχές αυτές είναι κλειστά σήμερα. Κλειστά λόγω του παγετού είναι και τα σχολεία στους νομούς Κιλκίς, Φλώρινας και Καστοριάς, στους δήμους Εορδαίας, Παιονίας και σε περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης (Λαγκαδά και Βόλβη).

Αρνητικές θερμοκρασίες καταγράφηκαν από το πρωί σε όλες τις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ στη Δυτική Μακεδονία επικρατούν συνθήκες ολικού παγετού. Οι χαμηλότερες τιμές από την αρχή της ημέρας εντοπίστηκαν, σύμφωνα με τοmeteo.gr, στα χιονοδρομικά κέντρα Βόρας (Καϊμάκτσαλαν) στην Πέλλα, Σελίου Ημαθίας και Βασιλίτσας Γρεβενών, με τον υδράργυρο να δείχνει αντιστοίχως - 17,7, - 15,3 και - 15,2 βαθμούς Κελσίου.

Με θερμοκρασίες υπό το μηδέν ξημέρωσε και η Θεσσαλονίκη, όπου το πρωί, στο κέντρο της πόλης, η θερμοκρασία έπεσε στους - 2 βαθμούς.

Κρήτη: Προσπάθειες να κρατηθούν ανοιχτές οι οδικές αρτηρίες
Να κρατήσουν ανοιχτές και ασφαλείς για τις μετακινήσεις κεντρικές οδικές αρτηρίες του νησιού,επιχειρούν τα συνεργεία της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, από τις πρώτες πρωινές ώρες, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τον παγετό, εν όψει του δεύτερου κύματος της κακοκαιρίας. Από τα ξημερώματα τα μηχανήματα επιχειρούν στο οδικό δίκτυο από Καρτερό μέχρι το δρόμο που συνδέεται με το δίκτυο για Καστέλι, το δρόμο από Βιομηχανική Περιοχή προς Βιάννο και το δρόμο για τη Μεσσαρά.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, καθόλη τη διάρκεια της νύχτας σε συνεννόηση με την Αστυνομία, σε ένα μεγάλο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου επιτρέπονταν μόνο οι απαραίτητες μετακινήσεις «προκειμένου να μην υπάρξουν φαινόμενα είτε εγκλωβισμού είτε ακινητοποίησης οχημάτων». Ορεινές και ημιορεινές περιοχές έχουν ντυθεί στα λευκά και στην Κρήτη, με το Οροπέδιο Λασιθίου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη, μέσα στα χωριά να έχει σαράντα πόντους χιόνι.

naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ