UNHCR: Στην Ελλάδα η διαχείριση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας σε αιτούντες άσυλο

UNHCR: Στην Ελλάδα η διαχείριση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας σε αιτούντες άσυλο

Από την 1η Οκτωβρίου η ελληνική κυβέρνηση παραλαμβάνει από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τη διαχείριση του προγράμματος παροχής οικονομικής βοήθειας σε αιτούντες άσυλο, γνωστοποιείται με ανακοίνωση της UNHCR.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, από την άνοιξη του 2017 με την παροχή οικονομικής βοήθειας μέσω προπληρωμένων καρτών έχουν υποστηριχθεί περίπου 205.000 αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, συμβάλλοντας παράλληλα στην τοπική οικονομία μέσω της αγοράς αγαθών και υπηρεσιών.

Η οικονομική βοήθεια, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρέχεται στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της χώρας με την Οδηγία της ΕΕ για τις Συνθήκες Υποδοχής, σύμφωνα με την οποία τα κράτη-μέλη της παρέχουν υλικές συνθήκες υποδοχής σε όλους τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται σε ανάγκη.

Η πρωτοβουλία αποτέλεσε μέρος του προγράμματος ESTIA, που ξεκίνησε το 2018 και περιλάμβανε υπηρεσίες στέγασης και οικονομικής βοήθειας. Το κομμάτι της στέγασης μεταβιβάστηκε στη διαχείριση της ελληνικής κυβέρνησης στα τέλη του 2020.

Η UNHCR αναφέρεται στα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος ESTIA τόσο για τις τοπικές κοινότητες, όσο και για τους αιτούντες άσυλο, συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή και την ένταξη, και δεμεύεται ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου το πρόγραμμα να συνεχιστεί με επιτυχία.

Οπως αναφέρει η αντιπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Μιρέιγ Ζιράρ, «είναι σημαντικό όλοι οι αιτούντες άσυλο που χρειάζονται στήριξη, να συνεχίσουν να τη λαμβάνουν αδιάλειπτα, καθώς και να ενημερωθούν για το νέο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της μετάβασης αυτής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ