Άσκηση «Παρμενίων»: Επίδειξη ισχύος πυρός και μήνυμα αποτροπής από τον Έβρο (pic & vid)

Άσκηση «Παρμενίων»: Επίδειξη ισχύος πυρός και μήνυμα αποτροπής από τον Έβρο (pic & vid)

Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση «Παρμενίων» που προέβλεπε την αντιμετώπιση ασύμμετρης απειλής εχθρικών ειδικών δυνάμεων που εξουδετερώθηκαν με αντεπίθεση ελληνικών ειδικών δυνάμεων και της Αεροπορίας Στρατού. 

Το κύριο σενάριο της τελικής φάσης του Παρμενίωνα στο πεδίο βολής Ψηλού Στάλου στον Έβρο, προέβλεπε την αντιμετώπιση ασύμμετρης απειλής εχθρικών ειδικών δυνάμεων που εξουδετερώθηκαν με αντεπίθεση ελληνικών ειδικών δυνάμεων και της Αεροπορίας Στρατού. Εντυπωσιακά ήταν και τα άλλα σενάρια της άσκησης, με βολές από Πυροβολικό, Τεθωρακισμένα, Αντιαρματικά αλλά και από μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα.

Την ικανοποίηση τους για την άψογη εκτέλεση της άσκησης και για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων, εξέφρασαν, τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, όσο και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος.

Εξαιρετική επίδειξη της ισχύος πυρός, του συνδυασμού επίγειων και πτητικών μέσων και των συνολικών ικανοτήτων και δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της άσκησης.

«Καταδεικνύεται», είπε, «το αποτρεπτικό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω να συγχαρώ όλους τους συντελεστές για την επιτυχή έκβαση της άσκησης. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι παρούσες ολοένα και πιο ισχυρές για να διασφαλίζουν έναντι κάθε απειλής την εδαφική ανεξαρτησία και να προασπίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων», διεξήχθη στο πεδίο βολής «Ψηλός Τάλος», η τελική φάση της τακτικής άσκησης μετά στρατευμάτων «Αίσιος Οιωνός». Πρόκειται για εθνική άσκηση σχηματισμών μεσαίας κλίμακας και διευθύνεται από το Δ’ Σώμα Στρατού.

Στην άσκηση συμμετείχαν μονάδες από τη διεύθυνση Ειδικού Πολέμου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), σχηματισμοί και μονάδες της 1ης Στρατιάς στο πλαίσιο της επιχειρησιακής τους εκπαίδευσης, ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η διεξαγωγή της τελικής φάσης της άσκησης στηρίζεται σε υποθετικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο εχθρός παρασύρεται και «παγιδεύεται» σε προσχεδιασμένο χώρο.

Στην άσκηση έλαβαν μέρος, συγκροτήματα μηχανοκίνητου λόχου πεζικού, συγκροτήματα ίλης, αερομεταφερόμενος λόχος πεζικού, έξι πυροβολαρχίες, δρία όλμων, τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα Apache, έξι ελικόπτερα αναγνώρισης Kiowa Warrior, έξι μεταφορικά ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, 12 αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, ομάδα του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών καθώς και καταδρομείς (ελεύθερος σκοπευτής και καταδείκτης Lazer).

Με πληροφορίες: ΕΡΤ, skai.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ