Βίντεο από την εκπαίδευση στη Γαλλία των δύο πρώτων ελληνικών Rafale

Βίντεο από την εκπαίδευση στη Γαλλία των δύο πρώτων ελληνικών Rafale

Εικόνες που δείχνουν για πρώτη φορά τη διαδικασία εκπαίδευσης των Ελλήνων πιλότων με τα δύο πρώτα Rafale που απέκτησε η Ελλάδα από τη Γαλλία είδαν το φως της δημοσιότητας από τη βάση Μερικιάν, κοντά στην πόλη Μπορντό.

Τα δύο πρώτα μαχητικά έχουν περάσει σε ελληνικά χέρια και μαζί με τα επόμενα τέσσερα που προέρχονται από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία θα χρησιμεύσουν για την εκπαίδευση των πιλότων και των τεχνικών της Π.Α. στη Γαλλία, πριν μεταφερθούν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.

Μια πρώτη ομάδα πιλότων της Π.Α., οι οποίοι εκπαιδεύονται εδώ και αρκετούς μήνες από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, έχουν μεταβεί μαζί με 50 τεχνικούς στο Κέντρο Εκπαίδευσης, για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους.

Σύμφωνα με τη Dassault, με το Rafale η Π.Α. αποκτά ένα μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων τελευταίας γενιάς, το οποίο θα επιτρέψει στην Ελληνική Δημοκρατία να διασφαλίσει τη γεωστρατηγική της θέση, διατηρώντας ταυτόχρονα την πλήρη κυριαρχία της. «Η παράδοση του πρώτου Rafale αποτελεί σαφή απόδειξη της βούλησης της Γαλλίας να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και να συμμετέχει ενεργά στη διατήρηση της κυριαρχίας της χώρας».

Συνολικά, η Ελλάδα θα προμηθευτεί 18 αεροσκάφη, εκ των οποίων 12 μεταχειρισμένα και 6 καινούργια.
Τα πρώτα έξι αεροσκάφη 4ης γενιάς Rafale θα είναι μεταχειρισμένα και θα παραδοθούν στην Ελλάδα εντός του 2021. Τα έξι καινούργια μαχητικά θα παραληφθούν την Άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα αναμένεται να παραδοθούν αρχές του 2023.

Στη συμφωνία ύψους 2,32 δισ. ευρώ προβλέπεται ότι τα 1,92 δισ. ευρώ αφορούν στην αξία των αεροσκαφών και τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ αφορούν στα οπλικά συστήματα (τηλεκατευθυνόμενα βλήματα Meteor και αναγκαίες αναβαθμίσεις των υπαρχόντων βλημάτων τύπου Mica, Scalp και Ecoxet).

Σημειώνεται πως η Αθήνα εξέφρασε την επιθυμία να αγοράσει επιπλέον έξι Rafale έπειτα από την πρώτη παραγγελία, με στόχο τη συγκρότηση μιας ενισχυμένης πολεμικής μοίρας 24 αεροσκαφών, τα οποία θα φέρουν και τον πλήρη οπλισμό.

Πηγή: kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ