Συνελήφθη ο δήμαρχος Μυκόνου για παρέμβαση σε ξενοδοχείο στο Καλό Λιβάδι

Συνελήφθη ο δήμαρχος Μυκόνου για παρέμβαση σε ξενοδοχείο στο Καλό Λιβάδι

Ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι τη νύχτα με μπουλντόζες του δήμου αποκατέστησαν το χώρο του αιγιαλού στο Καλό Λιβάδι. Μήνυση από τον επιχειρηματία ξενοδοχειακής επιχείρησης.

Στο αυτόφωρο θα οδηγηθεί ο δήμαρχος της Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς καθώς μετά από μήνυση επιχειρηματία ξενοδοχειακής επιχείρησης στο Καλό Λιβάδι έχει ήδη κινηθεί διαδικασία τόσο για τον ίδιο όσο και για τους αντιδημάρχους που βρέθηκαν εκεί Αλέκο Κουκά, Ιάκωβο Δακτυλίδη και Ντίνα Σαμψουνη.

Σύμφωνα με τοπικές ιστοσελίδες, τις τελευταίες ημέρες πολίτες διαμαρτύρονταν για φράχτες και φοίνικες που -όπως καταγγέλλουν- είχε τοποθετήσει επιχειρηματίας από το Καλό Λιβάδι, εμποδίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση των λουόμενων στην παραλία.

Σύμφωνα με το mykonosvoice.gr, ο δήμαρχος του νησιού και οι αντιδήμαρχοι παρενέβησαν σήμερα τη νύχτα με μπουλντόζες του δήμου και αποκατέστησαν το χώρο στο Καλό Λιβάδι, μετά το πέρας της πενθήμερης προθεσμίας που είχαν δώσει στον επιχειρηματία για να αποκαταστήσει τον χώρο.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Η υπόθεση περιγράφεται σε σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Μυκόνου, την οποία προώθησε στους αρμόδιους υπουργούς οικονομικών, εσωτερικών και περιβάλλοντος ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Συρμαλένιος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου αποφασίζει ομόφωνα:

1. Η ΕΤΑΔ να παραχωρήσει τη χρήση των ακινήτων της στο νησί της Μυκόνου στο Δήμο Μυκόνου, άνευ ανταλλάγματος για την εκπλήρωση των κοινωφελών δραστηριοτήτων του, είτε κατ’ εξαίρεση έναντι ανταλλάγματος.

2. Να γίνει τεκμηριωμένη μελέτη καταγραφής των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου και γενικότερα όλων των δημόσιων – κοινόχρηστων εκτάσεων στο παραλιακό μέτωπο του νησιού, από την Τεχνική Υπηρεσία και σε περίπτωση αδυναμίας της από εξωτερικό συνεργάτη.

3. Να προταθεί νομοθετική ρύθμιση σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, σύμφωνα με την οποία οι παλαιοί αιγιαλοί θα παραχωρούνται κατά προτεραιότητα στους Δήμους, καθώς και να αποσαφηνιστεί και να γίνει ξεκάθαρο το νομοθετικό πλαίσιο των διαδικασιών εκμίσθωσης των παλαιών αιγιαλών με υποχρεωτική πάντοτε την ενημέρωση των ΟΤΑ. Επίσης, παραλιακές εκτάσεις που είχαν ανέκαθεν κοινόχρηστο χαρακτήρα δεν θα επιτρέπεται να μετατρέπονται σε ιδιωτικές. Το ίδιο θα ισχύει κατά μείζον λόγο εφόσον θα πρόκειται για ελεύθερες αμμουδιές – παλαιούς αιγιαλούς, οι οποίες θα παραμένουν στην κοινή χρήση των λουόμενων όπως ήταν ανέκαθεν.

4. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μυκόνου σε συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων και την Ελληνική Αστυνομία, να προχωρήσουν σε ελέγχους για τον εντοπισμό πιθανών παραβιάσεων στην παραλία και τον παλαιό αιγιαλό.

5. Στο ΕΠΣ που θα ανατεθεί τις επόμενες μέρες σε Μύκονο και Σαντορίνη να υπάρξει από πλευράς του Δήμου ουσιαστική εμπλοκή με υποβολή προτάσεων για εξειδίκευση και καταγραφή των δημόσιων χώρων, ρεμάτων, δρόμων,παραλιακών εκτάσεων καθώς και για την προστασία της γεωμορφολογίας και του χαρακτήρα τους.

6. Να κοινοποιηθεί στον επιχειρηματία εξώδικη κλήση να επαναφέρει τον χώρο του παλαιού αιγιαλού στην προτεραία των επεμβάσεων κατάσταση και μην διαταράσσει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του και να του δοθεί η εύλογη και καταληκτική προθεσμία των πέντε ημερών να το πράξει, άλλως και στην περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η ταχθείσα προθεσμία και αδρανήσει η επιχείρηση, η αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία ή η ΕΤΑΔ ΑΕ, να αναλάβει ο Δήμος με δικά του μέσα τη αποκατάσταση του κοινόχρηστου χώρου και την απόδοσή του στο κοινό, όπως αρμόζει στον χαρακτήρα του.

7. Ταυτόχρονα να γίνει μηνυτήρια αναφορά στον μηχανικό που εξέδωσε τη σχετική άδεια με ταυτόχρονη ενημέρωση της πολεοδομίας Σύρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ