Κ. Μητσοτάκης: Αλλάζει πρόσωπο το παραλιακό μέτωπο - Ποδηλατόδρομος από Πειραιά έως Σούνιο

Κ. Μητσοτάκης: Αλλάζει πρόσωπο το παραλιακό μέτωπο - Ποδηλατόδρομος από Πειραιά έως Σούνιο

Το έργο αφορά όλο το παραλιακό μέτωπο από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο, συνολικής απόστασης 70 χλμ, την επονομαζόμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα

 

«Όταν με το καλό το έργο ολοκληρωθεί και μπορείς σε αυτά τα πρώτα 22 χλμ μέχρι τη Βουλιαγμένη να κάνεις ποδήλατο, να τρέξεις, να περπατήσεις το μόνο που θα αναλογιστούμε είναι γιατί κάτι τόσο αυτονόητο δεν το είχαμε κάνει πιο πριν», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση στη Γλυφάδα για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αττικής.
Το έργο αφορά όλο το παραλιακό μέτωπο από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο, συνολικής απόστασης 70 χλμ, δηλαδή αυτό που ονομάζουμε Αθηναϊκή Ριβιέρα.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι σήμερα δεν μπορεί κάνεις να διανύσει ανενόχλητος αυτή την απόσταση καθώς υπάρχουν εμπόδια.
«Πιστεύω ότι σήμερα παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου έχει ξεχωριστή σημασία να μιλήσουμε για αυτό το έργο. Για αυτό επέλεξα να βρεθώ μαζί σας. Να διαβεβαιώσω ότι η ποιότητα ζωής των πολιτών σε μια χώρα που έχει αυτό τον καταπληκτικό καιρό έχει τεράστια σημασία για τη συνολική ευημερία της κοινωνίας», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στα μεγάλα έργα αστικών αναπλάσεων. Ανέφερε ενδεικτικά τις παρεμβάσεις στο ΟΑΚΑ και στο Τατόι τονίζοντας πως αντίστοιχης σημασίας είναι το έργο στο παραλιακό μέτωπο.

Είπε επίσης ότι θα ολοκληρωθεί σε φάσεις, ότι έχει κεντρική χρηματοδότηση και θα είχε κεντρικό σχεδιασμό.

«Η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να ξαναπάρει τη θέση της στη μεγάλη συμφωνία του κόσμου. Για ένα πιο πράσινο, πιο ψηφιακό μέλλον που θα προσφέρει ποιότητα ζωής», υπογράμμισε.

Επίσης είπε ότι ως ποδηλάτης βουνού γνωρίζει ότι η ποδηλασία στην πόλη είναι πολύ δύσκολη άσκηση και είναι σημαντικό που εκπονείται εθνική στρατηγική ποδηλασίας

«Να κάνουμε πράξη αυτό που άλλες χώρες έχουν πραγματοποιήσει», συμπλήρωσε εξηγώντας πως «καλούμαστε πια να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με τρόπο ριζικό, ολιστικό».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Κινούμαι ηλεκτρικά» σημειώνοντας πως πάει εξαιρετικά καλά ενώ είπε ότι η κυβέρνηση δίνει σημασία και στα ζητήματα εκπαίδευσης των παιδιών.

«Στην ελεύθερη δημιουργική ζώνη εντάσσουμε καινούργια γνωστικά αντικείμενα όπως η συμπεριφορά στο δρόμο και η εξοικείωση με ποδηλασία», προσέθεσε.

Πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος όλο το παραλιακό μέτωπο της Αττικής

Πρόσβαση σε όλο το παραλιακό μέτωπο αποκτούν οι πολίτες της Αττικής, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό η ενοποίηση και η ανάπλασή του με την κατασκευή ενιαίου ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου σε όλο το αστικό κομμάτι του. Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» και πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου.
Οι παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί θα προχωρήσουν στο πλαίσιο μίας συνολικής προσέγγισης ανάπλασης της περιοχής του Παραλιακού μετώπου της Αττικής και των οχτώ παράκτιων Δήμων, με το Σχέδιο να περιλαμβάνει έργα υποδομών και διαμόρφωσης περιβάλλοντος. Στόχο έχουν την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και τη δημιουργία ενός ενιαίου Παραλιακού μετώπου της Αττικής. Το έργο θα έχει συνολική έκταση περίπου 70 χλμ.
Το αστικό κομμάτι, από τον Πειραιά μέχρι τη Βούλα είναι μήκους 22 χλμ και θα περιλαμβάνει ενιαίο ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο. Στο υπόλοιπο, από τη Βούλα ως το Σούνιο, μήκους 48 χλμ θα γίνει ενιαία ανάπλαση. Το συνολικό έργο θα κατασκευαστεί με άξονες τη φύση, τον πολιτισμό, την άθληση και την ψυχαγωγία. Εκτός από πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο, περιλαμβάνει χώρους άθλησης, χώρους για τα παιδιά και χώρους αναψυχής. Παράλληλα σε όλη την Αττική θα κατασκευαστεί Μητροπολιτικό Δίκτυο Ποδηλάτου, συνολικού μήκους άνω των 100 χλμ.
Ψηφιακή μετάβαση για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, αύξηση της απασχόλησης και της συνοχής της κοινωνίας με αιχμή την Υγεία και την Παιδεία. Πράσινη οικονομία και εκτίναξη της παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ένα σχέδιο το οποίο καλύπτει όλη την Ελλάδα. Αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα και φιλοδοξεί να δημιουργήσει επιπλέον 200.000 νέες θέσεις εργασίας αυξάνοντας κατά 7 μονάδες το εθνικό μας προϊόν εντός της επόμενης εξαετίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ