Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Προσφυγή στο ΣτΕ και κάλεσμα διαμαρτυρίας …στην κάλπη για το φορολογικό

Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Προσφυγή στο ΣτΕ και κάλεσμα διαμαρτυρίας …στην κάλπη για το φορολογικό

Αντιδρούν για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος τους και των αποφάσεων της ΑΑΔΕ για την σε βάθος 5ετίας διαδικασία ελέγχου για όσους αμφισβητήσουν το ελάχιστον φορολογητέο εισόδημα

Στις 17 Ιουνίου, ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης και συγκέντρωσης έξω απ’ το κτίριο του ΣτΕ οι επαγγελματικοί φορείς ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν την προσφυγή τους έναντι του νέου φορολογικού νόμου για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος τους και των αποφάσεων της ΑΑΔΕ για την σε βάθος 5ετίας διαδικασία ελέγχου για όσους αμφισβητήσουν το ελάχιστον φορολογητέο εισόδημα. Παράλληλα όμως εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου μίλησαν για “πολιτική μάχη” που πρέπει να δοθεί, καλώντας σε ψήφο διαμαρτυρίας στις επικείμενες ευρωεκλογές.

«Ηχηρή» ήταν η απουσία σημαντικών φορέων, όπως οι Πρόεδροι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος που προ της ψήφισης του νόμου, τον περασμένο Δεκέμβριο, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

«Δεν βλέπουμε χρώματα και αντιλήψεις. Εκτιμούμε το συμφέρον και την κατάσταση των επαγγελματιών», προσπάθησε να διαβεβαιώσει ο Πρόεδρος του ΔΣΑ και προεδρεύων της Συντονιστικής Επιτροπής Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων κ. Δημήτρης Βερβεσός κάνοντας λόγο για «φοροτρόμο» που θα καταστρέψει τον επαγγελματία. Παραδέχθηκε ωστόσο πως «η μάχη είναι πολιτική» και πως «εάν στις προσεχείς εκλογές ψηφίσουμε με άλλα κριτήρια» και πως «εάν δεν δημιουργηθεί πλατύ μέτωπο να στηρίξει τον δικαστικό αγώνα» τότε η μάχη «δεν θα κερδηθεί»

Ο κ. Βερβεσός εστίασε στην αντισυνταγματικότητα του νέου τρόπου φορολόγησης αλλά και τον «εκβιασμό», όπως τον χαρακτήρισε, «είτε τα πληρώνεις, είτε σε τελειώνω» απ’ την ΑΑΔΕ που έχει επεκτείνει το μέτρο του ελέγχου σε βάθος πενταετίας στην περίπτωση που κάποιος αμφισβητήσει για την περίπτωση του, ως δικαιούται απ’ το νόμο, τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης

«Είναι αγώνας επιβίωσης και αξιοπρέπειας. Δεν το κάνουμε γιατί θέλουμε να κρύψουμε κάτι. Οποιος δεν είναι ειλικρινής φορολογούμενος ας τον ελέγξει ο κ. Πιτσιλής. Δεν καλύπτουμε κανέναν. Η ΑΑΔΕ έχει τους τρόπους και τα μέσα να το κάνει. Κάνουν στρατηγικό λάθος με την πολιτική επιλογή να χτυπήσουν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, το μικρό και μεσαίο επαγγελματία, τον βιοτέχνη, τον επιστήμονα…»

Για τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργο Καββαθά ο νέος τρόπος φορολόγησης αποτελεί καταστροφή για τη μικρή ατομική επιχείρηση και την αυτοαπασχόληση. «Πρόκειται για άδικο φορολογικό σύστημα που στοχοποιεί τον πιο αδύναμο κρίκο της οικονομίας. Το νομοσχέδιο αφήνει στο απυρόβλητο τις μεγάλες επιχειρήσεις».

Για «συγκεκριμένο σχέδιο εξαφάνισης της Μικρομεσαίας επαγγελματικής τάξης» μίλησε απ’ την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. «Αυτό είναι που πολεμάμε σήμερα», τόνισε υπενθυμίζοντας πως το 90% των ΜμΕ είναι οικογενειακές και ως εκ τούτου «δεν θα δημιουργηθεί μόνο οικονομικό αλλά και κοινωνικό πρόβλημα».

Ο εκπρόσωπος των Φοροτεχνών – Λογιστών, ο κ. Μιχάλη Πόλυγγερ, πρόεδρος Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών, τόνισε πως απ’ την μέχρι τώρα πορεία της υποβολής και εκκαθάρισης φορολογικών δηλώσεων επαγγελματιών προκύπτει τριπλάσιος ως τετραπλάσιος φόρος σε σχέση με πέρυσι.

«Η πρωτοβουλία πρέπει να πάρει κινηματική οντότητα. Έρχονται δύσκολες μέρες. Θέλουν να μας κλείσουν και να περάσουν τη δουλειά μας σε καρτέλ τύπου Uber που δεν πληρώνει καν φόρους στη χώρα», είπε απ’ την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΑΤΑ κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος.

«Ο άδικος νόμος πρέπει να προσβληθεί», είπε απ’ την πλευρά της η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας των δικαστικών επιμελητών, κα. Μαρία Μπρουζούκη, σημειώνοντας πως στις 17 Ιουνίου θα απέχουν απ’ τα καθήκοντα τους.

Tα επιχειρήματα

Ο εκπρόσωπος της ομάδας νομικής υποστήριξης Ανδρέας Τσουρουφλής, Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέπτυξε τις νομικές πρωτοβουλίες της Συντονιστικής Επιτροπής για την δικαστική προσβολή του νέου φορολογικού νόμου.

Κατ’ αρχάς, ενημέρωσε ότι θα προσβληθεί με αίτηση ακύρωσης η υπ’ αριθ. Α1055/2024 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, που αφορά στον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, του χρόνου διενέργειας του ελέγχου καθώς και των ειδικότερων θεαμάτων για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρ. 28Α του Ν. 4172/2013 και η οποία αποτελεί την πρώτη χρονικά μετά την ψήφιση του νόμου κανονιστική και διοικητικά προσβλητέα πράξη εφαρμογής του.

Οι επικαλούμενοι λόγοι ακύρωσης είναι ιδίως:

1. Η αντίθεση του τεκμηρίου, που θεσπίζουν οι διατάξεις των άρθρων 15 επ. του Ν. 5073/2023, στις συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημόσιων βαρών, της αναλογικότητας και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, καθότι αντιμετωπίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες ως μισθωτούς, ενώ πρόκειται περί διαφορετικών κατηγοριών φορολογουμένων, όπως, άλλωστε, και το ίδιο το ΣτΕ έχει κρίνει. Ταυτόχρονα, η αμφισβήτηση του τεκμηρίου, μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας υποβολής σε φορολογικό έλεγχο, καθιστά το τεκμήριο επί της ουσίας αμάχητο και αλλοιώνεται η έννοια, η λογική και η φύση του φορολογικού ελέγχου.

2. Η υπέρβαση των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 28Α παρ. 5 του Ν. 4172/2013 από την υπ’ αριθ. A.1055/2024 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, η οποία ουσιαστικά επεκτείνει τον έλεγχο και σε προηγούμενα φορολογικά έτη και σε άλλα φορολογικά αντικείμενα, πέραν της φορολογίας εισοδήματος.

3. Το τεκμήριο του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος, κατ' άρθρο 28Α του Ν. 4172/2013, μδεν είναι συνταγματικά ανεκτό, καθόσον δεν αφορά εξωτερικές ενδείξεις ή στοιχεία άμεσα συναρτώμενα με το τεκμαιρόμενο συμπέρασμα, όπως απαιτεί η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά βασίζεται στη σύγκριση με τον κατώτατο μισθό των απασχολουμένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι τελούν υπό διαφορετικές επαγγελματικές και εισοδηματικές συνθήκες σε σχέση με τους ασκούντες ατομική επιχείρηση.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η αποστολή σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες – μέλη των φορέων που απαρτίζουν τη Συντονιστική Επιτροπή σχεδίων/υποδειγμάτων ενδικοφανών προσφυγών προς τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ με τις οποίες θα προσβάλλονται τα ατομικά εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων και ακολούθως θα διανεμηθούν υποδείγματα προσφυγών ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Πρωτοδικείων.

Από τα πολιτικά κόμματα παρόντες στη σημερινή εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος και ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ