Αγρότες: Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας - Πρόταση να συνεχιστούν τα μπλόκα

Αγρότες: Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας - Πρόταση να συνεχιστούν τα μπλόκα

Στα μπλόκα οι τελικές αποφάσεις

Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας, θα αποφασίσουμε στα μπλόκα μας, τόνισετο μέλος Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας, μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν οι αγρότες με τον πρωθυπουργό.

«Εμείς θα πάμε στα μπλόκα μας, θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα για ό,τι συζητήθηκε σήμερα, θα πάρουμε τις αποφάσεις στα μπλόκα μας. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις μέρες» υπογράμμισε.

«Αυτη είναι η απόφασή μας και από εκεί και πέρα σε συντονισμό πανελλαδικό και με τις αποφάσεις που θα έχουμε από τις γενικές συνελεύσεις των μπλόκων και των συναδέλφων που βρίσκονται στον δρόμο και αγωνίζονται θα καθορίσουμε τα παραπέρα βήματά μας» είπε ακόμα ο κ. Μαρούδας.

«Σε μια διαπραγμάτευση πάντα κάτι κερδίζεις, αλλά εμείς όμως δεν έχουμε περιθώρια να χάσουμε»

Δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης έκανε από την πλευρά των αγροτών και ο αντιπρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου Γιάννης Παναγής αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι ίδιοι οι αγρότες.

Αναλυτικά: «Καταλαβαίνω την έκδηλη αγωνία και το ενδιαφέρον μιας ολόκληρης κοινωνίας και όχι μόνο των αγροτών. Και έτσι για πρώτη φορά σε μια τέτοιου είδους διεκδίκηση, όλη η κοινωνία σύσσωμη αντιστέκεται σε ένα βάναυσο σύστημα το οποίο εξοντώνει και την πρωτογενή παραγωγή, αλλά φυσικά και μια κοινωνία καταναλωτών. Από εκεί και πέρα, σήμερα είδατε ότι φτάσαμε στο υπέρτατο σημείο της διαπραγμάτευσης ως επιστέγασμα μιας προσπάθειας κινητοποιήσεων και σε πολιτική διαπραγμάτευση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Όπως κατανοείτε, σε μια διαπραγμάτευση πάντα κάτι κερδίζεις, αλλά εμείς όμως δεν έχουμε περιθώρια να χάσουμε. Άρα λοιπόν, όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά που αν και εφόσον υπάρχουν, είτε ως κέρδη είτε ως υπαναχώρηση, είναι οι μόνοι αρμόδιοι να το αποφασίσουν οι ίδιοι οι αγρότες. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι έγινε ένας εποικοδομητικός και εν πολλοίς ουσιαστικός διάλογος, θέλοντας εν πολλοίς και πολλές διαχρονικές παθογένειες, οι οποίες έχουν να κάνουν με θεσμικές κατακτήσεις και κατοχυρώσεις στο αγροτικό ζήτημα, να πάρουν σάρκα και οστά. Υπήρξαν οι ανάλογες δεσμεύσεις. Δεν θα επεκταθώ περαιτέρω. Τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι ίδιοι οι αγρότες. Θέλω να ξέρετε πάντως ότι είμαστε εδώ για όλους εσάς, για όλη την κοινωνία».

Ένα νέο πακέτο στήριξης, που εκτείνεται σε βάθος δεκαετίας και απαντά στο αίτημα των αγροτών για μείωση του κόστους της ενέργειας, προτάσσει η κυβέρνηση στον υπό εξέλιξη διάλογο με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση του Μεγάρου Μαξίμου με την Πανελλήνια Επιτροπή μπλόκων ανακοίνωσε:

  • Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια.
  • Προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 40 εκ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Η νέα κυβερνητική πρωτοβουλία, που θα χρηματοδοτηθεί πρωτίστως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, εξασφαλίζει πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα…

Το πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων θα έχει ως απαρχή την 1η Απριλίου. Θα μπορούν να το προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και δυνατότητα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος. Δηλαδή, το σύνολο του αγροτικού κόσμου…

Για τα πρώτα δύο χρόνια, οι τιμές θα είναι σταθερές και διαμορφώνονται ως εξής:

-Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα.

-Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα.

-Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα.

-Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα.

-Για τα υπόλοιπα 8 χρόνια, για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός άμεσα στη Βουλή θα κατατεθεί η διάταξη για την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως θα κατανέμεται το ποσό επιστροφής, αλλά και ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση με τους εκπροσώπους της Επιτροπής μπλόκων ήταν σε ήπιο και καλό κλίμα κατανόησης.

«Είναι αιτήματα που έχουμε φέρει σε όλες τις κυβερνήσεις και τα οποία φέρνουνε κάθε χρόνο», ανέφεραν οι εκπρόσωποι των μπλόκων κατά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

«Να σας ευχαριστήσω για τις ειλικρινείς τοποθετήσεις σας και την αξιοπρέπεια με την οποία εκφράσατε τα αιτήματά σας. Όπως επισης να επισημάνω ότι οι κινητοποιήσεις σας ήταν λελογισμένες. Αρκετές όμως για να ευαισθητοποιηθεί η πολιτική ηγεσία για ζητήματα με τα οποίοι είστε αντιμέτωποι. Γνωρίζω ότι είστε αντιμέτωποι με αυξημένο κόστος παραγωγής» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν ανακοινώσει τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ