Αγρότες: Ορίστηκε η επιτροπή που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό

Αγρότες: Ορίστηκε η επιτροπή που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό

Τα βασικά αιτήματα τους

Ολοκληρώθηκε στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης η σύσκεψη των αγροτών-εκπροσώπων από τα μπλόκα όλης της χώρας, κυρίως της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

Κατά τη συνεδρίαση, ορίστηκε η επιτροπή των αγροτών που θα συναντηθεί την Τρίτη με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να γίνει συζήτηση για τα προβλήματα του κλάδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr, η επιτροπή θα απαρτίζεται από 15 μέλη και συγκεκριμένα, έξι από τη Μακεδονία, έξι από τη Θεσσαλία, ένα από τη Στερεά Ελλάδα και ένα από την Πελοπόννησο.

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών είναι τα εξής:

  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
  • Επτά λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα.
  • Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές.
  • Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευθεί ξανά.
  • Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα.
  • Οχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις.

Τσιόδρας: Πρέπει οι δρόμοι να είναι ανοιχτοί

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δει τους αγρότες την Τρίτη το πρωί, έχει δείξει ότι είναι πάντα ανοιχτός στον διάλογο», δήλωσε σήμερα το πρωί, Παρασκευή, ο διευθυντής γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας στον ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί μέχρι την Τρίτη, που αναμένεται η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες σχετικά με το κλείσιμο των δρόμων, ο ίδιος σχολίασε: «Δεν μπορεί το δικαίωμα μιας ομάδας στη διαμαρτυρία να είναι σε βάρος των δικαιωμάτων άλλων ομάδων. Πρέπει οι δρόμοι να είναι ανοιχτοί, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο».

«Τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι απεριόριστα, σε μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο μπορούν να εξεταστούν ζητήματα τα οποία αφορούν τους αγρότες πέραν όσων έχουν ανακοινωθεί –και δεν είναι λίγα. Aναφέρομαι στις μειώσεις των ΦΠΑ για τα αγροτικά λιπάσματα και ζωοτροφές, στα αγροτικά μηχανήματα κ.λπ.», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ