Πατέλης: «Σφραγίδα αξιοπιστίας» η επενδυτική βαθμίδα - Οι τρεις προϋποθέσεις που θέτουν οι οίκοι

Πατέλης: «Σφραγίδα αξιοπιστίας» η επενδυτική βαθμίδα - Οι τρεις προϋποθέσεις που θέτουν οι οίκοι

Η Ελλάδα δεν έχει αποκτήσει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα διότι προφανώς έχουμε τις εκλογές, δήλωσε ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Πρόσθεσε δε, ότι τρεις διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν σήμερα τη χώρα «ένα κλικ» πριν από την επενδυτική βαθμίδα.

Χαρακτήρισε την επενδυτική βαθμίδα ως «σφραγίδα αξιοπιστίας», ειδάλλως το αξιόχρεο είναι «σκουπίδι» και έφερε ως παράδειγμα την Ιαπωνία, η οποία, όπως είπε, είχε επενδύσει στην Ελλάδα 10 δισ. πριν από την κρίση «και τα πήρε όλα πίσω μόλις χάθηκε η επενδυτική βαθμίδα».

Οι προϋποθέσεις

Αναφέρθηκε στις τρεις προϋποθέσεις που θέτουν οι οίκοι για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας:

  1. Το χρέος να βρίσκεται σε ξεκάθαρη πτωτική πορεία (έχει εκπληρωθεί, είπε).
  2. Να υπάρχει μια σταθερή πορεία μεταρρυθμίσεων (η Βουλή ψήφισε περισσότερα από 400 νομοσχέδια, ανέφερε).
  3. Να υπάρχει ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα.

Για τα κόκκινα δάνεια

Ειδικά για τις τράπεζες, δήλωσε ότι τα «κόκκινα» δάνεια στο τραπεζικό σύστημα έχουν μειωθεί από το 45% στο 6%, υπάρχει η «2η ευκαιρία», έγιναν 67 διμερείς ρυθμίσεις δανείων, και σύντομα θα λειτουργήσει ο φορέας για την επαναμίσθωση των κατοικιών των ευάλωτων. Και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ότι «εάν είχε παραμείνει στην εξουσία θα είχαμε bank run στην Πειραιώς και “κούρεμα” καταθέσεων».

Τέλος, σχετικά με το πρόγραμμα της ΝΔ που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, ανέφερε ότι αυτό βρίσκεται μέσα στις υποχρεώσεις της χώρας για πρωτογενή πλεονάσματα. Και πρόσθεσε ότι κοστολογείται σε περίπου 7- 8 δισ. ευρώ συνολικά, καθώς αρχίζει από το 1 δισ. ευρώ και ανεβαίνει σε 2 δισ. ευρώ ανά έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ