Πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης

Πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης

Στην αθανασία πέρασε ο μεγάλος συνθέτης και στιχουργός.

Σε ηλικία 96 ετών έφυγε από τη ζωή ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο Μίκης Θεοδωράκης γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1925 στη Χίο. Η καταγωγή του πατέρα του, Γιώργη Θεοδωράκη, Μπιζανομάχου ήταν από τον Γαλατά Χανίων και της μητέρας του, Ασπασίας Πουλάκη, από τον Τσεσμέ της Μικράς Ασίας. Οι γονείς του συναντήθηκαν στην Μικρά Ασία, λίγο πριν από την Μικρασιατική Καταστροφή

Τα παιδικά του χρόνια ο Μίκης Θεοδωράκης τα πέρασε σε διάφορες πόλεις της ελληνικής επαρχίας όπως τη Μυτιλήνη, τα Γιάννενα, το Αργοστόλι, το Πύργο Ηλείας, τη Πάτρα και κυρίως στην Τρίπολη Αρκαδίας, λόγω των συχνών μεταθέσεων του δημοσίου υπαλλήλου πατέρα του.

Εξέδωσε τις πρώτες του συνθέσεις πριν από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και το 1942 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με το ψευδώνυμο Ντίνος Μάης. Το 1943 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και το ΚΚΕ, ενώ αργότερα συνελήφθη από τους Ιταλούς και φυλακίστηκε. Στην περίοδο του Εμφυλίου εξορίστηκε στην Ικαρία και τη Μακρόνησο, ενώ τον Μάρτιο του 1950 παρουσιάστηκε στην Αθήνα το πρώτο του έργο «Πανηγύρι της Αση Γωνιάς». Παντρεύτηκε το 1953 και απέκτησε δύο παιδιά, ενώ το 1958 ξεκινάει τη μελοποίηση του «Επιτάφιου» του Γιάννη Ρίτσου και δύο χρόνια αργότερα πραγματοποιούνται οι πρώτες ηχογραφήσεις με τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Ακολουθεί η μελοποίηση του Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη ενώ την ίδια περίοδο παρουσιάζονται τα Πολιτεία Α’ και Β’, Μαουντχάουζεν και Επιφάνεια. Η μουσική του για την ταινία Ζορμπάς θα αποτελέσει «πρέσβη» της Ελλάδας στο εξωτερικό, ενώ το 1967 συλλαμβάνεται και εξορίζεται από τη χούντα των συνταγματαρχών για να απελευθερωθεί τρία χρόνια μετά.

Ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Έθεσε το περίφημο δίλημμα «Καραμανλής ή τανκς» μετά την πτώση της δικτατορία. Εκλέχθηκε βουλευτής 2 φορές με το ΚΚΕ και άλλες δύο με τη Νέα Δημοκρατία κι έγινε υπουργός στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ