Καύσωνας: Δεύτερο ισχυρό κύμα με 44 βαθμούς-Επικίνδυνες καταιγίδες από το μεσημέρι της Παρασκευής

Καύσωνας: Δεύτερο ισχυρό κύμα με 44 βαθμούς-Επικίνδυνες καταιγίδες από το μεσημέρι της Παρασκευής

Οι ψυχρότερες αέριες μάζες θα μας επηρεάσουν μέσα στην Παρασκευή, θα προκαλέσουν έντονη αστάθεια στην ατμόσφαιρα

Kορυφώνεται αύριο, Πέμπτη, 1 Ιουλίου το κύμα καύσωνα στη χώρα μας, με τον μετεωρολόγο του OPEN Κλέαρχο Μαρουσάκη να εκτιμά πως σε κάποιες περιοχές ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 44 βαθμούς κελσίου.

Παράλληλα, ο μετεωρολόγος απευθύνει έκκληση για τον κίνδυνο πυρκαγιών, ενώ από το μεσημέρι της Παρασκευής προβλέπει επικίνδυνες καταιγίδες.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη στο facebook:

Με τον υδράργυρο στα ύψη, αφρικανική σκόνη αλλά και πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς αναμένεται να οδηγηθούμε μέχρι και την Παρασκευή. Μάλιστα το επόμενο διήμερο (Πέμπτη – Παρασκευή) αναμένεται να κορυφωθεί το δεύτερο και πιο ισχυρό κύμα καύσωνα με τον υδράργυρο να «φλερτάρει» με τους 44° σε ορισμένες ηπειρωτικές περιοχές.

Στην εικόνα του μετεωρολογικού δορυφόρου (πρώτος χάρτης) παρατηρούμε ότι στο σύνολο της ανατολικής Μεσογείου επικρατεί ανέφελος καιρός μιας και σε αυτές τις περιοχές επικρατεί ένα ισχυρό πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων. Νότια της Ιταλίας διακρίνουμε νεφικά συστήματα από μία αβαθή ατμοσφαιρική διαταραχή, τα οποία μετατοπίζονται προς τα βορειοανατολικά και στην πορεία τους μεταφέρουν αφρικανική σκόνη που θα φτάσει μέχρι και τη χώρα μας επηρεάζοντας κυρίως τα δυτικά, κεντρικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα.

Στον δεύτερο χάρτη μας μπορούμε να δούμε την πολύ θερμή αέρια μάζα (κόκκινες αποχρώσεις) που θα καλύψει το σύνολο της ανατολικής Μεσογείου και που στην ουσία αυτές θα προκαλέσουν το δεύτερο ισχυρό κύμα καύσωνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σαββατοκύριακο όπως αποτυπώνεται και στον χάρτη μας, δροσερές αέριες μάζες θα κινηθούν από τα βόρεια Βαλκάνια προς την περιοχή μας επαναφέροντας τον υδράργυρο σε πιο συμβατά με την εποχή επίπεδα.

Κοντά στους 44 βαθμούς ο υδράργυρος – Ιδιαίτερα υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Στον τελευταίο μας χάρτη αποτυπώνονται τα γεωγραφικά διαμερίσματα όπου περιμένουμε τις πιο υψηλές θερμοκρασίες και αυτά αφορούν περιοχές που βρίσκονται ανατολικά της οροσειράς της Πίνδου. Αυτό οφείλεται στο ότι σε αυτές εκεί τις περιοχές θα επικρατήσουν σταδιακά ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί δυτικοί – βορειοδυτικοί άνεμοι οι οποίοι καθώς κατέρχονται από τα βουνά της Πίνδου λειτουργούν σαν καταβάτες (πολύ θερμός και ξηρός άνεμος) ανεβάζοντας πιο πολύ τον υδράργυρο ενώ ταυτόχρονα καθιστούν πολύ επικίνδυνη την κατάσταση και στο θέμα των πυρκαγιών. Γι αυτό χρειάζεται ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ από όλους μας!!!!!

Επικίνδυνες καταιγίδες από το μεσημέρι της Παρασκευής

Οι ψυχρότερες αέριες μάζες που θα μας επηρεάσουν μέσα στην Παρασκευή, θα προκαλέσουν έντονη αστάθεια στην ατμόσφαιρα με έμφαση τα βόρεια – βορειοανατολικά γεωγραφικά διαμερίσματα. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να έρθουμε αντιμέτωποι με επικίνδυνες καταιγίδες – χαλάζι - κεραυνούς που είναι σε θέση να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα οπότε και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται ετοιμότητα.

Στους 44 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες

Σημαντική άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες, όπου σε συνδυασμό με την επίδραση της τοπογραφίας στη δυτική ροή των ανέμων, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι μέγιστες τιμές της την Πέμπτη 01/07 στα κεντρικά ηπειρωτικά θα φτάσουν τους 43-44 ⁰C. Στον παρακάτω Χάρτη εμφανίζεται η πορεία της μέγιστης θερμοκρασίας από την Τετάρτη 30/06 έως και την Κυριακή 04/07, σε πέντε επιλεγμένες πόλεις της Ελλάδος, με τις μεγαλύτερες μέγιστες θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες να καταγράφονται στη Θεσσαλία και στη Βοιωτία.

Χάρτης 1. Εκτιμώμενες θερμοκρασίες το χρονικό διάστημα από Τετάρτη 30/06 έως και την Κυριακή 04/07 σε πέντε επιλεγμένες πόλεις της Ελλάδας, όπως υπολογίζονται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών / Meteo.gr

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, την Τετάρτη 30/06 οι μέγιστες θερμοκρασίες στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά θα φτάσουν τοπικά τους 39-41 ⁰C και στα βόρεια τους 36-38 ⁰C. Στα νησιωτικά τμήματα, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα φτάνοντας στο Ανατολικό Αιγαίο 36-38 ⁰C και τοπικά στην Κρήτη και στην Ανατολική Ρόδο έως τους 39 ⁰C, στις Κυκλάδες και στο Ιόνιο τους 34-35 ⁰C.

Επιπλέον, τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της Τετάρτης 30/06, στα βόρεια ορεινά τμήματα υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων.

Επισημαίνεται ότι :

Θα σημειωθεί άνοδος των ήδη πολύ υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή, κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα.
Θα είναι έντονο το αίσθημα δυσφορίας σε αρκετές περιοχές.
Αυξημένες θα διατηρηθούν οι συγκεντρώσεις σκόνης κυρίως στα δυτικά τμήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ