Αυστηρότερα μέτρα: Tι αλλάζει στις μετακινήσεις - Νέες περιοχές σε βαθύ κόκκινο

Αλλαγές στο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας

Αυστηρότερα μέτρα: Tι αλλάζει  στις μετακινήσεις - Νέες περιοχές σε βαθύ κόκκινο

Αυστηρότερα μέτρα για τη χρήση των SMS που στέλνουν οι πολίτες στο 13033 ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Παράλληλα, νέες περιοχές προστίθενται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), ενώ όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Αναλυτικά, από τις 6 το πρωί της Πέμπτης 4 Μαρτίου και έως το πρωί της 16ης Μαρτίου (όταν αναμένεται να ανοίξει το λιανεμπόριο) η χρήση των κωδικών 2 και 3 για αγορά αγαθών πρώτης ανάγκης και για μετάβαση σε τράπεζα θα επιτρέπεται μόνο εντός του Δήμου στον οποίο κατοικεί ο πολίτης ή σε απόσταση 2 χλμ. από τον τόπο κατοικίας.

Για τη χρήση του κωδικού 6 για σωματική άσκηση ή βόλτα με κατοικίδιο δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα και θα περιορίζεται μόνο στην περιοχή κατοικίας του πολίτη.

Στην περίπτωση χρήσης του κωδικού 4 για παροχή βοήθειας σε άλλο πρόσωπο, τα ελεγκτικά όργανα θα μπορούν να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις.

Νέες περιοχές στο «βαθύ κόκκινο» - Αλλαγές στο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας

Νέες περιοχές προστίθενται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατατάσσεται η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, 'Αρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο στις 6 το πρωί έως και την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 6 το πρωί, με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, όπου τα μέτρα θα ξεκινήσουν από το Σάββατο 6 Μαρτίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε σήμερα την περιοχή.

Παράλληλα αναπροσαρμόζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας η οποία διαμορφώνεται ως εξής. Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Με εξαίρεση την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών.

Αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αναδιάταξης των δυνάμεων του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην Αττική, το οποίο πιέζεται εξαιτίας της εκτεταμένης διασποράς της νόσου covid-19 στην κοινωνία, ανακοίνωσε σήμερα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Η πίεση στο ΕΣΥ βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο, είπε.

Ο υπουργός μίλησε για διασπορά και της βρετανικής μετάλλαξης.

Με τους ρυθμούς νέων εισαγωγών το ΕΣΥ ξεπερνάει τα όρια τους και πιέζεται εδώ και 19 μέρες στην Αττική, όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Στο πλαίσιο αυτό, προχωράει η αύξηση των κλινών ΜΕΘ covid, από 168 ΜΕΘ τον Νοέμβριο σε 348 τον Μάρτιο, αύξηση 107% στην Αττική.

Τα νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ με 120 κλίνες μετατρέπεται σε non covid και το Σισμανόγλειο αποκλειστικά σε covid.

Επίσης το ιδιωτικό Ερρίκος Ντυνάν θα δέχεται περιστατικά αποκλειστικά non covid, συμμετέχοντας, όπως είπε ο υπουργός, με όλες του τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο κ. Κικίλιας έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας, λέγοντας ότι βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ