Lockdown: Από Δεκέμβριο η άρση και βλέπουμε

Lockdown: Από Δεκέμβριο η άρση και βλέπουμε

Η συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας και η επιμονή που δείχνει η πανδημία του κορονοϊού κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα απομακρύνουν το ενδεχόμενο για άρση των περιοριστικών μέτρων στις 30 Νοεμβρίου.

Οι ανακοινώσεις της Τετάρτης δεν επιφύλασσαν κάποιο νέο αρνητικό ρεκόρ στους θανάτους, ωστόσο κατέδειξαν τον φόρτο στον οποίο καλείται να αντεπεξέλθουν οι μονάδες εντατικής θεραπείας και το προσωπικό τους.

Συνολικά 480 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, ενώ η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων καταγράφει με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης ότι η Βόρεια και η Κεντρική Ελλάδα αποτελούν τις πιο «κόκκινες» περιοχές.

Από τα 3.209 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη τα 905 ήταν στη Θεσσαλονίκη, τα 166 στην Πέλλα, τα 207 στη Λάρισα και τα 111 στην Ημαθία. Η εικόνα στην Αττική, όπου χθες καταγράφηκαν 564 κρούσματα, εμφανίζει τάσεις βελτίωσης με την καμπύλη των κρουσμάτων να τείνει να αλλάζει πορεία προς μία σταδιακή επιπέδωση.

Ωστόσο η άρση του lockdown στις 30 Νοεμβρίου αποτελεί υπεραισιόδοξο σενάριο με ελάχιστες πιθανότητες υλοποίησης. Ως πιθανότερο σενάριο εμφανίζεται η παράταση των περιοριστικών μέτρων για τουλάχιστον μία εβδομάδα, ενώ το κυβερνητικό επιτελείο φέρεται να σχεδιάζει χαλάρωση την περίοδο των Χριστουγέννων και επανεξέταση μετά την Πρωτοχρονιά των δεδομένων που θα έχουν διαμορφωθεί. Για τα σχολεία υπάρχουν σκέψεις να επαναλειτουργήσουν μετά τα Φώτα, ενώ για τον πολύπαθο χώρο της εστίασης σχεδιάζεται να επιτραπεί η λειτουργία καφέ και εστιατορίων τα Χριστούγεννα και μόνο για καθήμενους πελάτες, ενώ πιθανό είναι να παραμείνουν κλειστά τα μπαρ και τα κλαμπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ