Πώς (δεν) θα μετακινούμαστε από σήμερα

Τι ισχύει για το διάστημα 9 μ.μ - 5 μ.μ. - Κανονικά delivery και παραλαβή φαγητού από το κατάστημα - Το ωράριο των σουπερμάρκετ

Πώς (δεν) θα μετακινούμαστε από σήμερα

Ως τις 9 το βράδυ θα επιτρέπονται από σήμερα οι μετακινήσεις των πολιτών, καθώς τίθεται σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας που θα εφαρμόζεται ως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας και για όσο διάστημα ισχύσουν τα νέα περιοριστικά μέτρα.

Για το διάστημα μεταξύ 9 μ.μ. και 5 π.μ. επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο μόνο για λόγους εργασίας, εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων των πολιτών σε κοντινή απόσταση από την κατοικία. Όπως και για το υπόλοιπο του 24ωρου, θα απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033 σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους υγείας (sms με κωδικό 1) ή συνοδείας κατοικίδιου ζώου (sms με κωδικό 6), καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας.

Σχετικά με την τηλεργασία από σήμερα κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

Σχετικά με τις υπηρεσίες διανομής και παραλαβής φαγητού και μετά από τη σχετική σύγχυση που είχε προκληθεί διευκρινίζεται πως για το διάστημα ισχύος της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα λειτουργούν κανονικά οι υπηρεσίες παράδοσης κατ' οίκον. Το ίδιο ισχύει και για την παραλαβή φαγητού από κατάστημα, μόνο όμως στο στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.

Τα σουπερμάρκετ δεν θα λειτουργήσουν την Κυριακή 15 Νοεμβρίου ενώ από τη Δευτέρα θα κλείνουν στις 8:30 μ.μ. Σήμερα θα λειτουργήσουν μέχρι τις 9 μ.μ. και το Σάββατο κανονικά μέχρι τις 8 μ.μ.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται.
Η ατομική άθληση -δεν αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων- γίνεται σε συνθέσεις έως και τρία άτομα, ενώ έχει απευθυνθεί σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κοντά στην οικία των πολιτών.

Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις επιτρέπονται για μετάβαση από και προς την εργασία ή συνοδεύοντας το παιδί στο σχολείο, αλλά και για λόγους έκτακτης ανάγκης.

Υπενθυμίζεται πως από τις 5 το πρωί μέχρι τις 21.00 οι μετακινήσεις επιτρέπονται για του παρακάτω λόγους:

1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.

3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.

4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις (παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.

5. Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ