Κοντά στις 100 οι νοσηλείες στις ΜΕΘ

Πρεμιέρα για τον χάρτη των μέτρων

Κοντά στις 100 οι νοσηλείες στις ΜΕΘ

Στους 431 ανέρχονται οι θάνατοι από τον κορονοϊό, ενώ στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 98 ασθενείς.

Σήμερα ανακοινώθηκαν 391 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 21772, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

3213 (14.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8892 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

98 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 27 (27.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 237 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 431 θανάτους συνολικά στη χώρα. 161 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σήμερα, παράλληλα, παρουσιάστηκε από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη ο χάρτης που παρουσιάζει τα μέτρα ανά περιοχή με βάση τον ταχυδρομικό κώδικα του ενδιαφερομένου «Διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ένα κενό ως προς τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού της πληροφορίας σε τοπικό επίπεδο. Διαπιστώσαμε την ανάγκη ύπαρξης ενός κεντρικού σημείου όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα μέτρα τα οποία ισχύουν αυτή τη στιγμή στη χώρα ανά περιοχή και θα τα οπτικοποιεί στον ελληνικό χάρτη... Υπάρχουν τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων, ανάλογα με τα κρούσματα που εμφανίζει κάθε περιοχή: 1 – επίπεδο ετοιμότητας, 2 – επίπεδο επιτήρησης, 3 – επίπεδο αυξημένης επιτήρησης και 4 – επίπεδο αυξημένου κινδύνου. Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου συναρτάται από την τάση των επιδημιολογικών μεγεθών.
Κάθε επίπεδο περιλαμβάνει μια δέσμη προληπτικών μέτρων και κανόνων. Με απλά λόγια: τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε συγκεκριμένους χώρους – και υπό ποιες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή οι δέσμες μέτρων και κανόνων εξειδικεύονται μέχρι το επίπεδο της περιφερειακής ενότητας. Αν, όμως, κριθεί σκόπιμο στο μέλλον, η εξειδίκευση αυτή μπορεί να γίνει σε μικρότερη κλίμακα.
Αυτά τα τέσσερα επίπεδα τα εντάσσουμε στον χάρτη της Ελλάδας και δίνουμε στους πολίτες δύο δυνατότητες: είτε να κάνουν κλικ στο σημείο του χάρτη που τους ενδιαφέρει, ώστε να δουν το επίπεδο στο οποίο υπάγεται η περιοχή, είτε να πληκτρολογήσουν τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής που αναζητούν και να τους ανακατευθύνει η σελίδα στο σχετικό σημείο του χάρτη.
Αμέσως μετά, πατώντας «δείξε μου τα μέτρα» θα ανοίγει ανά επίπεδο το σύνολο των μέτρων που ισχύουν στην περιοχή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ