Έφυγε η Άλκη Ζέη

Έφυγε η Άλκη Ζέη

Τα ελληνικά γράμματα θρηνούν μία ακόμα μεγάλη απώλεια σε διάστημα μίας εβδομάδας, καθώς σε ηλικία 97 ετών και λίγες ημέρες μετά την Κική Δημουλά, έφυγε από τη ζωή η Άλκη Ζέη.

Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931 και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο για όσο διάστημα η μητέρα της νοσηλευόταν με φυματίωση στο σανατόριο της Πάρνηθας. Μετά την επιστροφή της στην Αθήνα το 1937 γνωρίστηκε με τη μετέπειτα συγγραφέα Ζωρζ Σαρή με την οποία ανέπτυξε μια πολύχρονη φιλία. Στα χρόνια της κατοχής σπούδασε φιλοσοφία και εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ, ενώ το 1945 παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου.

Μετά το τέλος του εμφυλίου ο σύζυγός της διέφυγε στην Τασκένδη και η Άλκη Ζέη επιχείρησε να τον ακολουθήσει, όμως συνελήφθη και εκτοπίστηκε στη Χίο. Το 1954 επανασυνδέθηκε με τον σύζυγό της στην Τασκένδη. Απέκτησαν δύο παιδιά και το 1964 επέστρεψαν στην Ελλάδα, όμως μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 έφυγαν για το Παρίσι. Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας επέστρεψαν μόνιμα στην Ελλάδα.

Το πρώτο της μυθιστόρημα ήταν το Καπλάνι της βιτρίνας που το έγραψε το 1963 κατά την περίοδο της παραμονής της στη Μόσχα. Οκτώ χρόνια αργότερα έγραψε τον Μεγάλο περίπατο του Πέτρου. Στη διάρκεια της ζωής της έγραψε πλήθος μυθιστορημάτων και το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Ένα παιδί από το πουθενά» βρήκε στα βιβλιοπωλεία τον περασμένο Νοέμβριο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της και το 2014 αναγορεύτηκε σε επίτιμη διδάκτορα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2015 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ