Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την πρωτεύουσα

Διακοπές στην ηλεκτροδότηση, προβλήματα στις τηλεφωνικές επικοινωνίες αλλά και υλικές ζημιές - κλήσεις για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ δέχτηκε η Πυροσβεστική

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την πρωτεύουσα

Υλικές ζημιές αναφέρονται από διάφορα σημεία της Αθήνας μετά τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τις 14:15 το μεσημέρι στην Αθήνα.

Μέχρι και τις 16:00 το μεσημέρι είχαν αναφερθεί:

1. Η κατάρρευση 4-5 ακατοίκητων σπιτιών σε Πειραιώ, Αιγάλεω και Μοναστηράκι χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

2. Δεκάδες εγκλωβισμοί ατόμων σε ανελκυστήρες κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Προκλήθηκαν κυρίως εξαιτίας των διακοπών στην ηλεκτροδότηση.

3. Δεκάδες κλήσεις στην πυροσβεστική για παροχή βοήθειας εξαιτίας αποκόλλησης σοβάδων και πρόκλησης υλικών ζημιών. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

4. Όπως έγινε γνωστό μία γυναίκα έγκυος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ε. Βενιζέλου», ενώ το ΕΚΑΒ δέχθηκε αρκετές κλήσεις κυρίως για κρίσεις πανικού και μικροτραυματισμούς.

Η σεισμική δόνηση προκάλεσε ανησυχία ενώ έχουν ακόλουθησει αρκετοί μετασεισμοί με μεγαλύτερο έναν έντασης 4,4 βαθμών.

Είναι θετικό ότι υπάρχουν μετασεισμοί μεγέθους 4,2 Ρίχτερ δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού Ευθύμιος Λέκκας σημειώνοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι καθώς θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί. Όπως είπε ο κ Λέκκας ο σεισμός στην Αττική προήλθε από την ενεργοποίηση του ρήγματος που βρίσκεται στον δυτικό ορεινό όγκο της Πάρνηθας.

Κομμάτια από μάρμαρα έχουν πέσει στο δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου, καθώς μπροστά και από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά.

Όπως αναφέρεται επίσης έπεσε και παλιό κτίριο στην οδό Ερμού 90, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, εκτός από υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω.

Σοφάδες όμως έχουν πέσει και στο κτίριο της Βουλής αλλά και στους διαδρόμους του κτιρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

Η ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 14:15. Το μέγεθός του προσδιορίστηκε αρχικά στους 5,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ στη συνέχεια αναθεωρήθηκε στους 5,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Κέντρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ