Υποχώρηση Γαλλίας και Γερμανίας για τον ψηφιακό φόρο

Υποχώρηση Γαλλίας και Γερμανίας για τον ψηφιακό φόρο

Μια νέα πρόταση κατέθεσαν Γαλλία και Γερμανία για τη φορολόγηση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών που έχουν δραστηριότητα στην Ευρώπη.

Μετά την αντίθεση της Ιρλανδίας στην επιβολή φόρου 3% επί των εσόδων των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών με παγκόσμιο τζίρο άνω των 750 εκατ. ευρώ, ο γαλλο-γερμανικός άξονας παρουσίασε στο σημερινό Ecofin μία εναλλακτική πρόταση που προβλέπει τη φορολόγηση μόνο των διαδικτυακών διαφημίσεων.

Η πρόταση που έχουν επεξεργαστεί Γαλλία και Γερμανία εξαιρεί επιχειρήσεις όπως η Amazon και η Apple, σε αντίθεση με εταιρείες όπως η Google και η Facebook των οποίων το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προέρχεται από διαφημίσεις.

Η αρχική επιβολή φόρου 3% στα έσοδα είχε συναντήσει αντιρρήσεις από την Ιρλανδία, όπου έχουν την ευρωπαϊκή τους έδρα αρκετές τεχνολογικές εταιρείες. Αλλες χώρες όπως η Δανία και η Σουηδία εξέφρασαν αντιρρήσεις στο αρχικό γαλλο-γερμανικό σχέδιο υπό τον φόβο εμπορικών αντιποίνων από τις ΗΠΑ.

Η αναθεωρημένη πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για να τεθεί σε ισχύ το 2021, αν στο μεταξύ το θέμα της φορολόγησης των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών δεν έχει λυθεί σε επίπεδο ΟΟΣΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ