Πρώτη συμφωνία Ε.Ε. και Βρετανίας για το Brexit και τη μελλοντική σχέση

Πρώτη συμφωνία Ε.Ε. και Βρετανίας για το Brexit και τη μελλοντική σχέση

Σε συμφωνία επί της προκαταρκτικής πολιτικής δήλωσης για τη μελλοντική τους σχέση κατέληξαν Κομισιόν και Βρετανία, όμως κάθε άλλο παρά έχουν απομακρυνθεί τα εμπόδια που καλείται να ξεπεράσει η Τερέζα Μέι

Το προσχέδιο της πολιτικής διακήρυξης αναφέρει πως η μελλοντική διμερής σχέση θα διασφαλίσει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου. Το κείμενο πρόκειται να αποτελέσει προσάρτημα της συνθήκης για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. και καθορίζει το πλάισιο για μια φιλόδοξη, ολοκληρωμένη και ευέλικτη συνεργασία των δύο πλευρών στο εμπόριο, την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα βρεθεί ξανά το Σάββατο στις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. της Κυριακής, όπου οι ηγέτες θα κληθούν να στηρίξουν το σχέδιο συμφωνίας και την πολιτική δήλωση. Το επόμενο βήμα, εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτες εξελιξεις, θα είναι το δυσκολότερο για την Βρετανίδα πρωθυπουργό, αφού το Κοινοβούλιο θα κληθεί εντός του Δεκεμβρίου να αποφασίσει αν θα στηρίξει τη συμφωνία ή όχι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ