Ξέσπασαν 34 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια από το πρωί

Ξέσπασαν 34 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια από το πρωί
Μεγάλες πυρκαγιές σε Λακωνία και Υμηττό. Στη Νεάπολη (Λακωνίας) η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη σε μέτωπα μήκους 15 χιλιομέτρων, ενώ ήδη εκκενώθηκαν χωριά. Κινδυνεύουν σπίτια στον Καρέα.

Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Νίκος Τσόγκας, από τις 6 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής, εκδηλώθηκαν 34 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια ενώ αύριο θα υπάρχει επικινδυνότητα βαθμού 4 λόγω των ισχυρών ανέμων και γενικότερα των καιρικών συνθηκών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ιδιαίτερα δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων χαρακτηρίζεται η πυρκαγιά στη Λακωνία ενώ σε εξέλιξη είναι και η πυρκαγιά στον Καρέα καθώς και άλλες δύο πυρκαγιές στη Χαλκίδα και στη Μαλακάσα.

Πυρκαγιά ξέσπασε στον Υμηττό, στην περιοχή του Καρέα. Η πυρκαγιά βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένες περιοχές (έχει ήδη καεί ένα σπίτι), ενώ το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνει ο δυνατός άνεμος.

Στην προσπάθεια κατάσβεσής της επιχειρούν 30 πυροσβέστες με δέκα οχήματα και ένα ελικόπτερο.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από περιοχή χαμηλής βλάστησης, όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές της Πυροσβεστικής.

Η φωτιά πλησιάζει την Ηλιούπολη

Μάχη με τις φλόγες προκειμένου να προστατέψουν τα σπίτια τους δίνουν αυτή την ώρα κάτοικοι στην Ηλιούπολη και συγκεκριμένα στην οδό Ολυμπιονικών, όπου η φωτιά έχει σχεδόν φτάσει στις αυλές.

Η πυρκαγιά έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και ήδη απειλεί σπίτια. Όπως είναι φυσικό, οι κάτοικοι είναι έντρομοι και προσπαθούν με λάστιχα και κουβάδες να περιορίσουν τις φλόγες.

Αλέξης Τσίπρας: Χρειάζεται από όλους ψυχραιμία

Ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ αυτή την ώρα ενημερώνεται από την ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος στη ΓΓ πολιτικής προστασίας. Παράλληλα με εντολή του πρωθυπουργού κατευθύνεται στη Λακωνία ο αναπληρωτής υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και οι δυνάμεις του Στρατού και της Αεροπορίας βρίσκονται σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουμε σημαντικές εστίες πυρκαγιάς, μια στη Λακωνία και μια στην Αττική, στον Καρέα, αλλά και άλλες τέσσερις εστίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα, εξαιτίας των έκτακτων καιρικών συνθηκών. δήλωσε ο πρωθυπουργός από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

«Τώρα μόλις ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να συνδράμει η Αεροπορία και ο Στρατός με επιπλέον δυνάμεις εναέριας πυρόσβεσης στο μέτωπο του Καρέα. Ηδη επιχειρούν δύο ελικόπτερα της Πυροσβεστικής και πάνω από 70 οχήματα.

Αυτή τη στιγμή, έχουν απογειωθεί από τη Θεσσαλονίκη δύo Canadair και έρχονται να συνδράμουν, καθώς και σε λίγα λεπτά, ίσως και αυτή τη στιγμή, να απογειώνονται από την Ελευσίνα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα Σινούκ τα οποία θα συνδράμουν στην κατάσβεση της φωτιάς»

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι χρειάζεται από όλους ψυχραιμία. Βεβαίως χρειάζεται και η εθελοντική συνεισφορά, εκεί όπου ενδείκνυται και το επιτρέπουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες έχουν τον έλεγχο των επιχειρήσεων. Χρειάζεται ψυχραιμία και προσπάθεια από όλες τις πλευρές, ώστε να αντιμετωπιστούν τα μέτωπα της φωτιάς

Από την πλευρά του ο Γ. Πανούσης ζήτησε από Γαλλία και Ιταλία να συνδράμουν την Ελλάδα με εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Πύρινο μέτωπο και στη Λακωνία

Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει η φωτιά στη Νεάπολη Βοιών, αφού καίει ανεξέλεγκτη και λόγω των ισχυρών ανέμων δεν είναι εύκολη η αντιμετώπισή της. Εκτείνεται σε ένα μέτωπο περίπου 15 χιλιομέτρων.

Σϋμφωνα με δημοσιεύματα ήδη έχει χάσει τη ζωή του ένας 58χρονος αλλοδαπός στη Νεάπολη.

Παράλληλα πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου Canadair πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση, ενώ το πλήρωμα είναι καλά στην υγεία του. Σύμφωνα με τον Π. Καμμένο ένας από τους πιλότους τραυματίστηκε ελαφρά.

Η πυρκαγιά έχει φτάσει ως τις παρυφές της Νεάπολης, μόλις 500 μέτρα από το Ναυτικό Μουσείο. Επιπλέον, απειλεί το χωριό Καστανιά στο πίσω του βουνού.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Μονεμβασιάς, Παναγιώτα Αλειφέρη, έχουν εκκενωθεί τα χωριά Φαρακλό, Λάχι, Αγιος Νικόλαος, Μεσοχώρι.

Η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου ανέφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα αυτή την ώρα είναι στον Αγιο Νικόλαο, όπου οι φλόγες έχουν μπει μέσα στο χωριό και υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένα άτομα, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει τον αριθμό.

Μέσα στις αυλές των σπιτιών μπήκε η φωτιά στον κάμπο των Βοιών. Όμως η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι τέτοια, ώστε τα σπίτια γλύτωσαν από την πυρκαγιά και ο ελαιόκαμπος γλύτωσε από την ολοκληρωτική καταστροφή.

Οι κάτοικοι στον κάμπο, με τους οποίους συνομίλησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσαν ότι οι πυροσβέστες κινήθηκαν με αυτοθυσία για να γλυτώσουν οι περιουσίες των κατοίκων των χωριών.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή είναι ισχυρές, ενώ υπάρχει γενική κινητοποίηση των υπηρεσιών ώστε να συνδράμουν οι υπάλληλοι -ο καθένας από την αρμοδιότητά του- στην κατάσβεση και την παροχή βοήθειας στους πολίτες ώστε να απομακρυνθούν από τα χωριά, από όπου περνάει η φωτιά.

Η φωτιά έχει φθάσει στα πρώτα σπίτια της Νεάπολης και έχει καταστρέψει αρκετά στρέμματα ελαιοδένδρων. Το βουνό ανατολικά της κωμόπολης έχει ολοκληρωτικά γίνει στάχτη.

Πυρκαγιά και στη Μαλακάσα

Μια ακόμη πυρκαγιά ξέσπασε, πριν από λίγη ώρα, αυτή τη φορά στη Μαλακάσα και ειδικότερα στο 43ο χιλιόμετρο, στο ρεύμα προς Ωρωπό.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν, αυτή την ώρα, τριάντα πυροσβέστες με δέκα οχήματα, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και πεζοπόρο τμήμα δέκα ατόμων.

Φωτιές εκδηλώθηκαν σήμερα το μεσημέρι και βρίσκονται σε εξέλιξη και στην Αργολίδα

Η πρώτη εκδηλώθηκε στις 14:20 στα Ίρια, 25 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο και η δεύτερη στις 15:30 στον 'Αγιο Αντώνιο (Λυκοτρούπι) κοντά στην Κάντια. Για την κατάσβεσή τους ήδη επιχειρούν 9 οχήματα με 18 άνδρες, ενώ έχουν κληθεί ενισχύσεις από Αρκαδία, Κορινθία και Κρανίδι.

Σε ύφεση η φωτιά κοντά στη Χαλκίδα

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στο Αφράτι της Χαλκίδας, καθώς η πτώση της έντασης των ανέμων έδωσε την ευκαιρία στις πυροσβεστικές δυνάμεις να περιορίσουν το μέτωπό της και να ανακόψουν την καταστροφική του πορεία.

Σύμφωνα με τους πυροσβέστες, μέχρι το τέλος της μέρας η πυρκαγιά πιθανόν θα έχει τεθεί υπό έλεγχο.