Νέα κυβέρνηση, άνοιξη ξανά

Νέα κυβέρνηση, άνοιξη ξανά
Η έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δημιουργεί τεκτονικούς κλυδωνισμούς στο πεδίο των εξωτερικών σχέσεων της χώρας. Το άνοιγμα προς τη Ρωσία είναι καταιγιστικό και εκδηλώνεται λόγω και έργω.

Ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με δηλώσεις τους για την ανάγκη στενής συνεργασίας με τη Μόσχα προκαλούν διπλωματικά ρίγη σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον. Λίγο καιρό αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απορρίπτει κείμενο της Κομισιόν κατά της Ρωσίας που έχει συνταχθεί εξ ονόματος όλων των κρατών - μελών αλλά… ερήμην τους, διαμαρτυρόμενος, και ορθά, ότι η Αθήνα δεν ρωτήθηκε. Ακολουθεί ελληνικό «μπλόκο» στη διεύρυνση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ, και πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, σε καμία πλευρά του Ατλαντικού, για το ποιες είναι οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης. Οι δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων και του ρωσικού Τύπου, είναι διθυραμβικές για την Ελλάδα.

Η προσέγγιση με τη Ρωσία πάντως χρησιμοποιείται εμφανώς και ως μοχλός πίεσης προς τους δανειστές με τη Μόσχα να προβάλλεται ως εναλλακτικός δανειστής σε περίπτωση αδιεξόδου με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ. Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και οι κοινές δηλώσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν παραπέμπουν σε ολική επαναφορά της περιόδου Καραμανλή καθώς – σε ένα διπλωματικό… de ja vu - ανακοινώνεται η συμμετοχή της Ελλάδας σε νέο ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου, τον Turkish Stream, που αποτελεί παραλλαγή του South Stream…

Στο γεμάτο (δυσάρεστες για ΕΕ και ΗΠΑ) εκπλήξεις πλέον πεδίο των ελληνορωσικών σχέσεων, έρχεται να προστεθεί άλλη μία: Η πρόθεση της Ελλάδας, μετά από ρωσική πρόκληση, να συμμετάσχει στην υπό ίδρυση αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS που έχει ως στόχο να αποτελέσει αντίβαρο στο ΔΝΤ και ΤΗ Παγκόσμια Τράπεζα…

Μία ακόμα προσπάθεια, άγαρμπη αυτή τη φορά, να αξιοποιηθεί η Ρωσία ως μέσο πίεσης προς τους εταίρους δεν κατέληξε με τον τρόπο ήλπιζε το Μέγαρο Μαξίμου. Στον απόηχο της συνάντησης του με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον Βλαντιμίρ Πούτιν για μία εφ’ όλης της ύλης ανασκόπηση των διμερών θεμάτων και εν όψει της επίσκεψής του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη στις 18-20 Ιουνίου. Το «υπονοούμενο» προς ΕΕ και ΗΠΑ ήταν, πάλι, «ότι υπάρχει και η Ρωσία». Ωστόσο, η υπόδειξη της Μόσχα ήταν «κλείστε συμφωνία με την Ευρώπη».

Έχοντας υπόψιν δήλωση του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου και συντονιστή των διεθνών ενεργειακών υποθέσεων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Άμος Χοκστάιν ότι αν η Ελλάδα συμμετάσχει στον αγωγό από μέρος της λύσης του ενεργειακού ζητήματος της Ευρώπης θα γίνει μέρος του προβλήματος και την απάντηση Λαφαζάνη ότι η Ελλάδα δεν είναι «οικόπεδο» και δεν εκβιάζεται, το επόμενο διάστημα θα έχει εξαιρετικό διπλωματικό ενδιαφέρον. Και σασπένς.