Εγκύκλιος «φωτιά»: Τσουχτερά πρόστιμα και ποινές για φαρμακοποιούς που δεν χορηγούν γενόσημα

Εγκύκλιος «φωτιά»: Τσουχτερά πρόστιμα και ποινές για φαρμακοποιούς που δεν χορηγούν γενόσημα
Αυστηρές ποινές και τσουχτερά πρόστιμα έως 5.000 ευρώ προβλέπει η νομοθεσία για όσους φαρμακοποιούς δεν χορηγούν το φθηνότερο γενόσημο σκεύασμα, επισημαίνει με εγκύκλιό του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός.

Μέσω της εγκυκλίου του προέδρου του οργανισμού, ο ΕΟΠΥΥ υπενθυμίζει στους φαρμακοποιούς τον καταλυτικό τους ρόλο στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω της χορήγησης γενόσημων φαρμάκων στους ασφαλισμένους και πως σε περίπτωση μη συμμορφωσή τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σειρά από κυρώσεις.

Ο Δημήτρης Κοντός προειδοποιεί ότι οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν ως απόθεμα και να χορηγούν το φαρμακευτικό προϊόν με τη χαμηλότερη λιανική τιμή για κάθε δραστική ουσία, περιεκτικότητα και συσκευασία από τα φάρμακα που περιέχονται στη θετική λίστα με τα αποζημιούμενα φάρμακα.

Επιπλέον, κατά την εκτέλεση της συνταγής οι φαρμακοποιοί πρέπει να υποδεικνύουν στον πελάτη τους ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ το φθηνότερο φάρμακο και το ποσοστό της συμμετοχής που αντιστοιχεί σε αυτό. Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει ακριβότερο σκεύασμα καταβάλλει τη διαφορά που προβλέπει η νομοθεσία, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής τιμής και λιανικής τιμής του φαρμάκου που επέλεξε, συν το 25% της συμμετοχής του, και υπογράφει σε ειδικό χώρο πάνω στη συνταγή.

Έλεγχος των φαρμακοποιών και καμπάνες στους παραβάτες

Ο ΕΟΠΥΥ θα ελέγχει σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την εγκύκλιο, τις συνταγές των φαρμακοποιών και στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι οι φαρμακοποιοί δεν χορηγούν στον ασθενή το φθηνότερο φάρμακο ή ότι ο ασθενής δεν υπέγραψε στη συνταγή ότι λαμβάνει το ακριβότερο φάρμακο αντί του φθηνότερου γενόσημου, τότε θα καλούνται να δώσουν εξηγήσεις μέσα σε δέκα μέρες.

Εάν οι εξηγήσεις δεν κριθούν επαρκείς, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο από 500 έως 5.000 ευρώ ή να αποκλειστεί το φαρμακείο προσωρινά από την εκτέλεση συνταγών του ΕΟΠΥΥ, από έναν έως έξι μήνες.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να υποβάλουν ένσταση στον πρόεδρο του Οργανισμού και μέχρι να εκδοθεί η σχετική απόφαση δεν θα εκτελείται η ποινή ή το πρόστιμο.