Στο "στόχαστρο" η Ελλάδα και για τις ακυρώσεις των ιδιωτικοποιήσεων

Στο "στόχαστρο" η Ελλάδα και για τις ακυρώσεις των ιδιωτικοποιήσεων
Η Ελλάδα ακυρώνει τις ιδιωτικοποιήσεις αναφέρουν σε χθεσινό τους δημοσίευμα οι Financial Times καθώς, όπως τονίζουν, πριν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει κυβέρνηση της χώρας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Πασχάλης Μπουχώρης, στοιχημάτιζε πως το 2015 θα ήταν έτος ρεκόρ σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.


Τόσο στον Π. Μπουχώρη, όσο και στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Εμ. Κονδύλη, ζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα - από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη - να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους.
"Η Ν. Βαλαβάνη ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν θα συνεχιστεί", δηλώνει ο κ. Μπουχώρης.
"Αυτό είναι κρίμα, καθώς αρκετές ιδιωτικοποιήσεις κινούνταν σε τροχιά οκλοκλήρωσης εντός των ερχόμενων μηνών", εξηγεί.
Όπως αναφέρουν oι FT το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, εγκρίθηκε προκειμένου η Ελλάδα να πάρει τα 245 δισ. ευρώ του πακέτου διάσωσης. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των αεροδρομίων, επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και άλλα περιουσιακά στοιχεία θα πήγαιναν για την αποπληρωμή του χρέους.
Ωστόσο ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Α. Τσίπρας, έχει εδώ και καιρό δηλώσει την αντίθεση του στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, δήλωσε: «Δεν είναι πολύ έξυπνο να πουλήσει κάποιος τα κοσμήματα της οικογένειας του στην μέση της αποπληθωριστική κρίσης... Είναι σοφότερο να διαχειριστούμε την κρατική μας περιουσία και να αυξήσουμε την αξία της με τη χρήση έξυπνων χρηματοδοτικών πόρων για την ενίσχυση της οικονομίας μας. "
Επίσης ο Γ. Βαρουφάκης, μιλώντας σε επενδυτές στο Λονδίνο, τόνισε πως οι αποκρατικοποιήσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, αν και αμφιλεγόμενες, δεν πρόκειται να ακυρωθούν, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ.
Ακόμη όμως και πριν τις εκλογές, το ΤΑΙΠΕΔ βρισκόταν ήδη σε δεινή θέση, αφού απέτυχε να συγκεντρώσει τα προβλεπόμενα από τους δανειστές έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.
"Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων απέκτησε κακή φήμη, ακόμη κι αν το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάστηκε ως ανεξάρτητη αρχή", δηλώνει τραπεζίτης από την Αθήνα.

Παραμένουν στο ΤΑΙΠΕΔ μέχρι νεωτέρας


Όπως πάντως έγινε γνωστό ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Μανώλης Κονδύλης και ο διευθύνων σύμβουλος Πασχάλης Μπουχώρης θα παραμείνουν προσωρινά, παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη είχε ζητήσει τις παραιτήσεις τους.
Σε συνάντηση που είχε χθες η Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη με τη διοίκηση του ταμείου η Υπουργός έκανε λόγο για μεταβατική περίοδο μέχρι να ξεκαθαριστεί ο ρόλος του Ταμείου από τη νέα κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί έχουν σταματήσεις ενώ σύμφωνα τις τελευταίες ανακοινώσεις του ΤΑΙΠΕΔ μέσω της ιστοσελίδας e-publicrealestate.gr παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για το Ξενία Θάσου στις 9 Μαρτίου 2015, ενώ παράταση για τις 7 Απριλίου 2015 παίρνει και ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση ακινήτου στην περιοχή Σάνη του Δήμου Κασσάνδρας στη Χαλκιδική.