Unilever: Πώς το πρόστιμο των 7 εκατομμυρίων ευρώ, έγινε ΜΗΔΕΝ

Unilever: Πώς το πρόστιμο των 7 εκατομμυρίων ευρώ, έγινε ΜΗΔΕΝ
Ηταν 27η Μαρτίου 2009, όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε να επιβάλλει στον Ομιλο UNILEVER HELLAS AEBE συνολικό πρόστιμο 6.946.588,15 ευρώ (σ.σ. μετά από 9 χρόνια από την περίοδο που τελέστηκαν οι πράξεις)

για τη συμμετοχή του σε κάθετες συμπράξεις ,τα έτη 2000 έως 2002, που εμπεριείχαν τον όρο απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ Α.Ε.», «ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.», «ΟΡΑ», «METRO ΑΕΒΕ», «MAKRO C&C,» «ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ Α.Ε.Β.Ε.», «Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.» και ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ μέλη της «ΚΥΨΕΛΗ Α.Ε.».Μάλιστα σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης οι κάθετοι περιορισμοί ειδικά αυτού του είδους είναι ιδιαίτερα επαχθείς για τον ανταγωνισμό, σε βαθμό μάλιστα που να θεωρούνται - μαζί με τα καρτέλ – η πιο επαχθής αντιανταγωνιστική πρακτική από πλευράς κοινοτικού δικαίου.

Ο όμιλος UNILEVERπροσέφυγε στη δικαιοσύνη προκειμένου να αντικρούσει την απόφαση της Επιτροπής και, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και στο έγγραφο της απόφασης του δικαστηρίου, που εκδόθηκε πολύ πρόσφατα, πέτυχε τη διαγραφή του προστίμου. Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον είναι ότι αν και το δικαστήριο επιβεβαιώνειτην απόφαση 441/2009 της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ότι δηλαδή η γιγαντιαία πολυεθνική εταιρεία UNILEVER παραβίασε το δίκαιο του Ανταγωνισμού επιβάλλοντας παράνομες ρήτρες στα super market για τα απορρυπαντικά τα έτη 2001-2003, διαγράφει το πρόστιμο των 7.000.000 ευρώ περίπου, επειδή διαπιστώνει τα εξής ελαφρυντικά: δεν εφήρμοσε τις παράνομες ρήτρες σε όλες τις συμβάσεις, αφαίρεσε μόνη της την παράνομη ρήτρα, πέρασε πολύ καιρός από την παράβαση έως την διαπίστωση (σ.σ. Γιατί άραγε άργησε τόσο η Επιτροπή Ανταγωνισμού;), έχει καθαρό «ποινικό μητρώο» κα.

Οπως και να έχει σε μία περίοδο που όλοι μιλάμε για ακρίβεια και που το εισόδημα του Ελληνα καταναλωτή έχει συρικνωθεί δραματικά, δεν μπορεί η πολιτεία που υποτίθεται καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξαλιφθούν οι πρακτικές τύπου "καρτέλ" να διαγράφει πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ, την στιγμή που είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι παραβιάζουν το νόμο.

Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ

H εταιρία Unilever Hellas AEBE ασχολείται μεταξύ των άλλων με την παραγωγή,επεξεργασία και εμπορία παντός είδους χημικών προϊόντων, απορρυπαντικών, λευκαντικών,στιλβωτικών, σαπουνιών, καλλυντικών και τροφίμων.

Στην Ελλάδα ο όμιλος Unilever, δραστηριοποιείται διά μέσου των εταιρειών
τροφίμων ΕΛΑΪΣ-UNILEVER και KNORR-BESTFOODS HELLAS,
την UNILEVER HELLAS, εταιρία ειδών οικιακής και προσωπικής φροντίδας και
την ALGIDA, εταιρία παγωτών και κατεψυγμένων προϊόντων. Είναι η 3η σε μέγεθος εταιρία
σε μη διαρκή καταναλωτικά προϊόντα (πλην πετρελαιοειδών) στην Ελλάδα και αποτελεί
τον Νο 1 προμηθευτή στο λιανικό εμπόριο.
Kύριοι τομείς δραστηριότητας της Unilever αποτελούν ο τομέας των Τροφίμων και ο τομέας
ειδών Οικιακής και Προσωπικής Φροντίδας.
Ο τομέας των ειδών Οικιακής και Προσωπικής Φροντίδας περιλαμβάνει την ευρύτερη αγορά
των απορρυπαντικών / καθαριστικών προϊόντων οικιακής χρήσης. Οι επιμέρους κατηγορίες
προϊόντων με τα έναντι εμπορικά σήματα αυτών της εταιρείας είναι οι ακόλουθες:
• Απορρυπαντικά ρούχων για πλύσιμο στο χέρι (Εμπορικό σήμα: Omo)
• Απορρυπαντικά ρούχων για πλύσιμο στο πλυντήριο (Εμπορικά Σήματα: Skip, Omo)
• Μαλακτικά ρούχων (Εμπορικό σήμα: Cajoline)
• Καθαριστικά πιάτων και σκευών για πλύσιμο στο χέρι (Εμπορικό σήμα: Svelto)
• Καθαριστικά πιάτων και σκευών για πλύσιμο στο πλυντήριο (Εμπορικό σήμα: Sun)
• Προϊόντα καθαρισμού σπιτιού (Εμπορικά σήματα: Cif, Klinex)
• Χλώρια (Εμπορικό σήμα: Χλωρίνη Klinex)
• Σαπούνια (Εμπορικά σήματα: Lux, Dove)
Επίσης, ο τομέας ειδών Οικιακής και Προσωπικής Φροντίδας, εκτός από την ευρύτερη αγορά
των απορρυπαντικών / καθαριστικών προϊόντων οικιακής χρήσης περιλαμβάνει και α)
Προϊόντα στοματικής υγιεινής (Aim), β) Προϊόντα περιποίησης μαλλιών (Organics, Ultrex),
γ) Αρώματα-Αποσμητικά (Axe, Rexona).

Το ιστορικό και η απόφαση της Επιτροπής

Όπως διαπίστωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού οι συμβάσεις ανάμεσα στη UNILEVER και τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ περιείχαν τον εξής όρο: «Σε περίπτωση που τα μέλη διακινούν προϊόντα της UNILEVER HELLAS που προέρχονται από τρίτους εισαγωγείς (παράλληλο εμπόριο) τότε θα πάψει να ισχύει η παρούσα συμφωνία στο σύνολό της». Ο συγκεκριμένος όρος σαφώς απαγορεύει το παράλληλο εμπόριο και για το λόγο τούτο από πλευράς ελεύθερου ανταγωνισμού κρίνεται προβληματικός . Η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμα και στα super markets για τον ίδιο λόγο, τα οποία κινήθηκαν από 50.000 έως 250.000 ευρώ.
Η συμφωνία για απαγόρευση παράλληλων εισαγωγών που ελήφθη από τα εμπλεκόμενα μέρη μέσω των ανωτέρω συμβατικών όρων αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρή παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού, αφού είναι μία πρακτική η οποία έχει ως αντικείμενο την παρεμπόδιση του ανταγωνισμού μέσω της κατανομής των γεωγραφικών αγορών και της μέσω αυτής εξάλειψη ή τουλάχιστον τον περιορισμό του ανταγωνισμού στις τιμές, ο οποίος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες του ανταγωνισμού. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι κάθετοι περιορισμοί ειδικά αυτού του είδους είναι ιδιαίτερα επαχθείς για τον ανταγωνισμό, σε βαθμό μάλιστα που να θεωρούνται - μαζί με τα καρτέλ – η πιο επαχθής αντιανταγωνιστική πρακτική από πλευράς κοινοτικού δικαίου (βλέπε Motta, ό.π.). Mάλιστα, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η διαπραγματευτική ισχύς των περισσοτέρων αλυσίδων σουπερμάρκετ που εμπλέκονται στην εν λόγω υπόθεση έναντι της εταιρίας UNILEVER δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί αμελητέα. Στην πρακτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην κοινοτική νομολογία έχει γίνει σε ανάλογες περιπτώσεις δεκτό, ότι πρόστιμα επιβάλλονται τόσο στους προμηθευτές όσο και στους διανομείς, αν και αυτά που επιβάλλονται στους προμηθευτές είναι συνήθως σε σημαντικό βαθμό μεγαλύτερα.