Ουε και αλίμονο μην αρρωστήσεις

Ουε και αλίμονο μην αρρωστήσεις
“Τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν, οι προϋπολογισμοί τους έφτασαν στο κόκκινο. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ η Ελλάδα βρίσκεται σε

χειρότερη θέση από την Βουλγαρία, αφού για την υγεία διατίθεται ποσοστό μικρότερο από το 7% του ΑΕΠ.
Την αντίθεσή τους στην αξιολόγηση του προσωπικού καθώς επίσης και στην υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας εκφράζουν εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας στην αυριανή πανελλαδική απεργία του κλάδου.

Τα τελευταία χρόνια αποχώρησαν 15.000 εργαζόμενοι από τα δημόσια νοσοκομεία ενώ οι μόνες προσλήψεις που έχουν γίνει είναι οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού που βαρύνουν τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων” ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Πέτρος Κετικίδης, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι λόγω των ελλείψεων ένας εργαζόμενος ή γιατρός αναγκάζεται να εξυπηρετεί 30-40 ασθενείς.

Αναφερόμενη στο θέμα της αξιολόγησης η Δάφνη Κατσίμπα, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), επισήμανε ότι προβλέπεται το 15% των εργαζομένων να αξιολογείται με βαθμό κάτω από τη βάση και να οδηγείται στη δεξαμενή της διαθεσιμότητας και των απολύσεων.

“Η αξιολόγηση γίνεται με αμιγώς δημοσιονομικά κριτήρια. Τιμωρούνται, έτσι οι ελάχιστοι νοσηλευτές που έχουν απομείνει στα νοσοκομεία, οι οποίοι εργάζονται χωρίς υλικά, χωρίς ρεπό και κανονικές άδειες, με απλήρωτες εφημερίες. Με την αξιολόγηση θα καλλιεργηθεί αφενός μια κατάσταση φόβου και τρομοκρατίας ώστε να μην μπορούν οι εργαζόμενοι να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και αφετέρου ο κανιβαλισμός μεταξύ των εργαζομένων των ίδιων προσόντων διορισμού” πρόσθεσε η κ.Κατσίμπα. Παράλληλα επισήμανε ότι με την αλλαγή του καθεστώτος των εφημεριών που προωθείται με σκοπό τον περιορισμό του κόστους, στη Θεσσαλονίκη θα εφημερεύουν τέσσερα νοσοκομεία και όσους ασθενείς δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν θα τους στέλνουν στα νοσοκομεία που δεν εφημερεύουν.