Το Ελληνικό του... αύριο (Video)

Το Ελληνικό του... αύριο (Video)
Μια νέα εποχή ανοίγει για το παραλιακό μέτωπο της Αττικής.

Το σχέδιο της Lamda Development για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού προχωρά με γοργά βήματα και υπόσχεται ότι θα προσφέρει στην πρωτεύουσα και τους κατοίκους της ένα υπερσύγχρονο οικιστικό συγκρότημα, και έναν νέο τρόπο ζωής.
Η κεντρική ιδέα του Φόστερ για το Ελληνικό προβλέπει ότι μπορεί να υποστηρίξει πολλές διαφορετικές μορφές ανάπτυξης (εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο με άθληση και διασκέδαση), ενώ ταυτόχρονα να φιλοξενήσει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Ευρώπης. Επομένως, η αξιοποίηση των 6.200 στρεμμάτων θα γίνει μέσα από ένα μείγμα χρήσεων, με σημαντική έκταση πρασίνου, σύγχρονες κατοικίες, υποδομές αναψυχής όπως θεματικά πάρκα, και τουριστικής ανάπτυξης (ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ, λιμενικές εγκαταστάσεις κ.λπ.). Ταυτόχρονα θα περιλαμβάνονται εμπορικές δραστηριότητες και σύγχρονες υποδομές (π.χ. ερευνητικά κέντρα, εγκαταστάσεις υγείας κ.λπ.), ενώ η δόμηση θα είναι αρκετά πιο ήπια σε σχέση με τους γειτονικούς δήμους.
Με βάση την τεχνική πρόταση, η προτεινόμενη κάλυψη θα είναι αρκετά μικρότερη από 35%, που προβλέπεται στον ν. 4062/2012. Και ειδικότερα θα καλύπτονται περίπου 700.000 τ.μ. έναντι 2.100.000 τ.μ του νομικά επιτρεπτού. Επιπλέον θα υπάρχουν συνολικά περί τα 1.500 περίπου στρέμματα κοινοχρήστων χώρων (κοινόχρηστο πράσινο, πλατείες, δρόμοι, πεζόδρομοι, οδοί ήπιας κυκλοφορίας, παιδικές χαρές) και κοινωφελών χρήσεων/εγκαταστάσεων (σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι κοινωνικών υποδομών, πολιτιστικά κτίρια κ.λπ.).
Οι εγκαταστάσεις αυτές θα βρίσκονται σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από την παραλία και θα είναι προσβάσιμες σε όλους, διαμορφώνοντας έναν προορισμό που αναμένεται να προσελκύσει 1 εκατομμύριο επιπλέον τουρίστες στην Αθήνα.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Ένα από τα επίκεντρα του σχεδιασμού περιλαμβάνει τη δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου έκτασης 2.000.000 τ.μ. Θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα παγκοσμίως, 15 φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο και θα ξεπερνά ακόμη και το Hyde Park. Το πάρκο θα περιλαμβάνει εννέα διακριτές θεματικές ενότητες στις οποίες αναπτύσσονται διαφορετικές λειτουργίες αστικού πάρκου: κέντρο φύσης, κέντρο γλυπτικής, εκθεσιακοί-μουσειακοί χώροι, αθλητικός πόλος στον οποίο δημιουργείται χώρος εγκαταστάσεων Ολυμπιακής μνήμης, πόλος πρότυπων μεσογειακών καλλιεργειών, πόλος Αττικής βλάστησης.
Στη διάθεση του κοινού αλλά και των κατοίκων θα βρίσκεται ακόμη μια πεντακάθαρη παραλία με μήκος ακτογραμμής ενός χιλιομέτρου, και κτιριακά συγκροτήματα πρωτόγνωρα για τα ελληνικά δεδομένα. Ένα από αυτά θα είναι το «Marina Residential Tower» που θα είναι ένα αρχιτεκτονικό ορόσημο ορατό από παντού και θα έχει θέα την ακτογραμμή της πόλης και το ευρύτερο τοπίο.