Νέο lockdown σε Γαλλία και Πολωνία

Νέο lockdown σε Γαλλία και Πολωνία

Περίπου 21 εκατ. Γάλλοι επηρεάζονται από τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, παράπλευρη απώλεια των οποίων είναι η ματαίωση του ταξιδιού του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα.

Μετά από 35.000 νέα κρούσματα σε 24 ώρες η γαλλικη κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή των νέων μέτρων σε 16 περιφέρειες της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού. Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανέφερε σε δηλώσεις του πως θα επιτρέπεται η ατομική άθληση σε εξωτερικούς χώρους και σε ακτίνα 10 χλμ από την κατοικία, ενώ όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ η κατάσταση είναι οριακή στο Παρίσι όπου 1.200 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Τα σχολεία παραμένουν ανοικτά, όπως και τα κομμωτήρια με την προϋπόθεση να ακολουθούν συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα. Κλείνουν οι περισσότερες επιχειρήσεις, ενώ απαγορεύονται οι μετακινήσεις μεταξύ περιφερειών. Απαγόρευση κυκλοφορίας τίθεται σε ισχύ από τις 7 μ.μ.

Τα μέτρα θα έχουν ισχύ για έναν μήνα και θα «κάψουν» τις διακοπές του Καθολικού Πάσχα στις 3-5 Απριλίου. Ωστόσο, προβλέπεται να λήξουν στις 17 Απριλίου, όταν ξεκινά η μίνι περίοδος των ανοιξιάτικων διακοπών για τα σχολεία.

Στο άκουσμα των μέτρων πολλοί κάτοικοι των περιοχών που επηρεάζονται από αυτά και έχουν τη σχετική δυνατότητα έσπευσαν να μετακινηθούν σε περιφέρειες όπως η Βρετάνη και η Λιόν, που για την ώρα δεν ισχύουν περιορισμοί.

Στην Πολωνία η κυβέρνηση ανακοίνωσε lockdown διάρκειας τριών εβδομάδων με κλείσιμο του μεγαλύτερου μέρους του λιανεμπορίου και των ξενοδοχείων. Κλειστές θα μείνουν για αυτό το διάστημα και οι αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και οι χώροι πολιτισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ