Η Αμερική γυρίζει σελίδα

Η Αμερική γυρίζει σελίδα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με απόντα τον απερχόμενο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο Τζο Μπάιντεν ορκίζεται σήμερα 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα μέτρα ασφαλείας στην Ουάσιγκτον και κυρίως στην περιοχή γύρω από το Καπιτώλιο, το οποίο έγινε θέατρο πρωτοφανών επεισοδίων πριν από 15 ημέρες, είναι πρωτοφανή. Περίπου 25.000 μέλη της Εθνικής Φρουράς, αριθμός πέντε φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, έχουν αναπτυχθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα, ενώ η ορκωμοσία του νέου Προέδρου Τζο Μπάιντεν και της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις θα γίνει με πολλούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας.

Σε αντίθεση με αντίστοιχες ορκωμοσίες του παρελθόντος, όπου διανέμονταν δεκάδες χιλιάδες προσκλήσεις, παρόντες στη σημερινή τελετή θα είναι όχι περισσότεροι από 1.000 καλεσμένοι. Πίσω από τον Τζο Μπάιντεν θα βρίσκονται οι πρώην Πρόεδροι Μπάρακ Ομπάμα, Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον, όχι όμως ο απερχόμενος Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος θα είναι απών από την τελετή.

Απών αναμένεται να είναι ο Τραμπ και από την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο στρατιωτικό νεκροταφείο του Άρλινγκτον, ενώ στον Λευκό Οίκο αντί του Τραμπ και της συζύγου του Μελάνια, τον νέο Πρόεδρο θα υποδεχθεί συνεργάτης του απερχόμενου Προέδρου. Το ζεύγος Τραμπ αναμένεται να έχει αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο το πρωί, πριν την ορκωμοσία, χρησιμοποιώντας για τελευταία φορά το προεδρικό αεροσκάφος που θα τους μεταφέρει στη Φλόριντα. Ωστόσο παρών στην ορκωμοσία θα είναι ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει διατηρήσει σαφείς αποστάσεις από τον Ντ. Τραμπ.

Η τελετή ξεκινά στις 6.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) με την ορκωμοσία της Καμάλα Χάρις, ενώ η διαδικασία θα έχει και λίγη από τη λάμψη της show business, καθώς για τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ έχει επιλεγεί η Lady Gaga.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι πρώτες ενέργειες του Μπάιντεν μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, ο νέος Πρόεδρος θα καταθέσει νομοσχέδιο που θα σηματοδοτεί την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ έναντι του μεταναστευτικού με τον καθορισμό όρων και προϋποθέσεων για την απόκτηση προσωρινής άδειας παραμονής από τους μετανάστες και για τη διαδικασία απόκτησης υπηκοότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ