Τέσσερις νεκροί μετά την εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο

Αποκαταστάθηκε η τάξη – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει η Ουάσιγκτον

Τέσσερις νεκροί μετά την εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο

Το Κογκρέσο επανέλαβε τις εργασίες του τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) μετά από την πολύωρη διακοπή που προκάλεσε η εισβολή του όχλου στο κτίριο.

Στην περίμετρο του Καπιτωλίου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν 52 συλλήψεις. Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της από πυρά που δέχθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας του Καπιτωλίου, εντός του κτιρίου, ενώ άλλα τρία άτομα -μία γυναίκα και δύο άνδρες- έχασαν τη ζωή τους στον εξωτερικό χώρο υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Επίσης, 14 άτομα τραυματίστηκαν εκ των οποίων τα δύο παρέμειναν για νοσηλεία.

Τα πρωτοφανή επεισόδια καταδίκασε ο αντιπρόεδρος Μάικλ Πενς ο οποίος έχει λάβει σαφείς αποστάσεις από τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. «Καταδικάζουμε τη βία που έλαβε χώρο εδώ με τον πιο δυνατό τρόπο. Θρηνούμε την απώλεια της ζωής, καθώς και τους τραυματισμούς που υπέστησαν εκείνοι που
Υπερασπίστηκαν το Καπιτώλιό μας σήμερα» δήλωσε ο Πενς μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής και της Γερουσίας. Τα δύο Σώματα καλούνται να επικυρώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και οι Ρεπουμπλικανοί έχουν ήδη καταθέσει ενστάσεις για το αποτέλεσμα της κάλπης σε Αριζόνα και Πενσιλβάνια. Ωστόσο και οι δύο ενστάσεις απορρίφθηκαν.

Η αμερικανική πρωτεύουσα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία θα διαρκέσει έως τις 21 Ιανουαρίου. Για τις 20 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η ορκωμοσία του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν και της νέας αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, η οποία πραγματοποιείται μπροστά στο Καπιτώλιο στον ίδιο χώρο που χθες εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ