Χριστούγεννα κορονοϊού με τον φόβο τρίτου κύματος να απομακρύνει τις σκέψεις για χαλάρωση

Χριστούγεννα κορονοϊού με τον φόβο τρίτου κύματος να απομακρύνει τις σκέψεις για χαλάρωση

Ο φόβος ενός τρίτου κύματος κάνει τους Ευρωπαίους ηγέτες ιδιαίτερα επιφυλακτικούς στην ταχεία των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν σήμερα στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Η Ε.Ε. εκτιμά τον ερχόμενο μήνα θα είναι σε θέση να δώσει άδειες κυκλοφορίες στα εμβόλια των Pfizer – BioNTech και Moderna. Αν όλα προχωρήσουν χωρίς προβλήματα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων δηλώνει πως η αδειοδότηση των δύο εμβολίων μπορεί να δοθεί στο δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου, δήλωσε την Πέμπτη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν. Η Ε.Ε. έχει ήδη υπογράψει συμφωνία για την προμήθεια 200 εκατ. δόσεων από το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech και συζητά την προμήθεια 80 εκατ. δόσεων της Moderna. Η Ε.Ε. θα αναλάβει να διανείμει τις δόσεις βάσει συμφωνημένων ποσοστώσεων στα 27 κράτη-μέλη. Ωστόσο οι ειδήσεις για τα εμβόλια είναι μάλλον τα μόνα θετικά νέα, καθώς η Ευρώπη ετοιμάζεται για πολύ διαφορετικά Χριστούγεννα.

Ακόμα και η μερική άρση των περιορισμών που είναι σήμερα σε ισχύ σε πολλές χώρες δεν αναμένεται να περιλαμβάνει τα ταξίδια, ενώ προβληματισμός διατυπώνεται ακόμα και σε επίπεδο ηγετών για το πώς θα επιτευχθεί η διανομή των εμβολίων χωρίς προβλήματα. Η ανησυχία αφορά κυρίως στο εμβόλιο των Pfizer – BioNTech το οποίο πρέπει να παραμένει αποθηκευμένο σε συνθήκες θερμοκρασίας -70 βαθμών Κελσίου. Στο μεταξύ η πανδημία επιμένει με τις νοσηλείες να θέτουν υπό σκληρή δοκιμασία τα συστήματα υγείας. Στη Γαλλία υπάρχουν κάποια πρώιμα σημάδια επιπέδωσης της καμπύλης ωστόσο οι αριθμοί παραμένουν αμείλικτοι. Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 634 θάνατοι και 48.265 νέα κρούσματα, ενώ στη γειτονική Ιταλία καταγράφηκα σε ένα 24ωρο 699 θάνατοι και 48.569 κρούσματα, ενώ δεν εμφανίζονται σημάδια ανάσχεσης. Στο Βέλγιο των 11,6 εκατ. κατοίκων καταγράφηκαν 171 θάνατοι, ενώ στην Τσεχία σημειώθηκαν την Παρασκευή 147 απώλειες. Η Ελλάδα, η οποία μετρά συνολικά 1.419 θανάτους και 72 απώλειες την Παρασκευή βρίσκεται στην 34η θέση της κατάταξης όσον αφορά την αναλογία θανάτων ανά εκατ. κατοίκων, όμως και εδώ η πανδημία δεν δείχνει σημάδια αναχαίτισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ