Αισιοδοξία επιστημόνων για φάρμακο κατά του κορονοϊού

Αισιοδοξία επιστημόνων για φάρμακο κατά του κορονοϊού

Η δεξαμεθαζόνη, ένα φθηνό και ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο, μειώνει σημαντικά τη θνητότητα μεταξύ των ασθενών με τις πιο βαριές μορφές του Covid-19, αναφέρουν ερευνητές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αντέδρασε με ενθουσιασμό στις ανακοινώσεις των ερευνητών, κάνοντας λόγο για μεγάλη επιτυχία.

«Αυτή είναι η πρώτη θεραπεία που αποδεδειγμένα μειώνει τη θνητότητα ασθενών με Covid-19 που χρειάζονται οξυγόνο ή μηχανική υποστήριξη της αναπνοής», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους. «Είναι μια σπουδαία είδηση και συγχαίρω την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τα πολλά νοσοκομεία και τους ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο που συνέβαλαν σε αυτή την επιστημονική επιτυχία που θα μπορούσε να σώσει ζωές», πρόσθεσε.

«Οι ερευνητές μοιράστηκαν τις πρώτες πληροφορίες για τα αποτελέσματα της δοκιμής με τον ΠΟΥ, και περιμένουμε με ανυπομονησία την πλήρη ανάλυση των δεδομένων τις επόμενες ημέρες», ανακοίνωσε ο Οργανισμός. Γνωστοποίησε επίσης ότι θα προχωρήσει σε μια «μετα-ανάλυση» για την πλήρη κατανόηση της χρήσης αυτού του στεροειδούς και ότι θα ανανεώσει τις οδηγίες του ώστε να «αντανακλούν το πώς και το πότε πρέπει να χρησιμοποιείται το φάρμακο αυτό» για την αντιμετώπιση της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Η δεξαμεθαζόνη είναι ένα συνθετικό γλυκοκορτικοειδές και χρησιμοποιείται ευρέως εξαιτίας της ισχυρής αντιφλεγμονώδους δράσης της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ