Αμερικανικά πυρά κατά της Κίνας

Κατηγορίες για κυβερνοεπιθέσεις και απόκρυψη της αλήθειας για τον κορονοϊό

Αμερικανικά πυρά κατά της Κίνας

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας είναι η νέα επίθεση του Αμερικανού προέδρου κατά του Πεκίνου, ενώ στο φως έρχονται εκθέσεις που κατηγορούν την ασιατική υπερδύναμη για προσπάθεια συγκάλυψης αλλά και ενέργειες δολιοφθοράς.

Ούτε εκατό εμπορικές συμφωνίες δεν θα ισοσταθμίσουν τη ζημιά που προκάλεσε στην οικονομία η πανδημία, υποστήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας επίσης λόγο για «επιδημία που προήλθε από την Κίνα».

Την ίδια στιγμή, έκθεση της CIA αναφέρει πως η Κίνα παρεμπόδισε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον Ιανουάριο από το να εκδώσει προειδοποίηση για τον κορονοϊό. Σχετικό δημοσίευμα του Newsweek υποστηρίζει πως σύμφωνα με την έκθεση η Κίνα συγκέντρωνε ιατρικές προμήθειες από άλλες χώρες χωρίς όμως να αναφέρει την ύπαρξη επιδημίας, ενώ ο ΠΟΥ παρέμενε σιωπηλός.

Είχε προηγηθεί αναφορά των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας που είχαν κατηγορήσει τον Κινέζο πρόεδρο Σι Ζιπίνγκ για άσκηση πιέσεων στην ηγεσία του ΠΟΥ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διέψευσε σχετικό δημοσίευμα του Der Spiegel, ενώ απέφυγε να σχολιάσει αν Κινέζοι αξιωματούχοι επιχείρησαν να καθυστερήσουν την έκδοση ανακοίνωσης για την κατάσταση.

Παράλληλα, μία άλλη έκθεση που συντάχθηκε από το FBI και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ υποστηρίζει πως το Πεκίνο είναι υπεύθυνο για περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων εναντίον αμερικανικών εταιρειών που διεξάγουν έρευνες σχετικά με την αντιμετώπιση του Covid-19. Η σχετική έκθεση δεν αναφέρει συγκεκριμένα περιστατικά αλλά καλεί ερευνητικά κέντρα και εταιρείες που συμμετέχουν στην έρευνα για την παρασκευή εμβολίων και θεραπειών να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας. Το Πεκίνο αρνείται τις κατηγορίες με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ζιάο Λιγιάν να λέει πως η Κίνα είναι η ίδια θύμα κυβερνοεπιθέσεων και πως κατηγορηματικά είναι αντίθετη με αυτές τις πρακτικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ