Η Ευρώπη «ξυπνάει» από την καραντίνα

Η Ευρώπη «ξυπνάει» από την καραντίνα

Βήματα επιστροφής στην κανονικότητα επιχειρούν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, θεωρώντας πως όσον αφορά στις ίδιες τα χειρότερα έχουν περάσει.

Η Δανία, η οποία μετράει 299 απώλειες και 6.511 κρούσματα από την επιδημία του κορονοϊού, ανακοίνωσε τη σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων και των παιδικών σταθμών, ωστόσο η απόφασή της συναντά τις έντονες αντιδράσεις πολλών γονέων που δηλώνουν πως δεν θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα παιδιά τους ως πειραματόζωα.

Στην Αυστρία πολλά καταστήματα με επιφάνεια όχι μεγαλύτερη των 400 τετραγωνικών μέτρων σήκωσαν τα ρολά τη Μεγάλη Δευτέρα σχεδόν μετά από έναν μήνα και με τη χώρα να έχει καταγράψει συνολικά και μέχρι χθες 14.226 κρούσματα και 384 θανάτους. Πελάτες και εργαζόμενοι στα καταστήματα θα πρέπει υποχρεωτικά να φορούν μάσκα.

Η Τσεχία προγραμματίζει την επαναλειτουργία εστιατορίων και καταστημάτων στις 20 Απριλίου, ενώ σε ορισμένες κατηγορίες εμπορικών καταστημάτων επετράπη η επαναλειτουργία τους πριν από λίγες ημέρες. Η χώρα έχει 6.111 καταγεγραμμένα κρούσματα και 161 θανάτους, 18 από τους οποίους ανακοινώθηκαν μόλις χθες. Οι αρχές της Τσεχίας έχουν διευκρινίσει πως οι πολίτες θα πρέπει υποχρεωτικά να φορούν μάσκες.

Στην Ισπανία, μία από τις χώρες που έχουν χτυπηθεί σφοδρά από την επιδημία, με 174.000 κρούσματα και περισσότερους από 18.200 θανάτους, περίπου 4 εκατ. εργαζόμενοι στη μεταποίηση, τις κατασκευές αλλά και ορισμένες υπηρεσίες επέστρεψαν στις δουλειές τους, με τις αρχές να διανέμουν μάσκες.

Στην Ιταλία επετράπη η επαναλειτουργία βιβλιοπωλείων και ορισμένων καταστημάτων ενδυμάτων, ενώ στη σταδιακή άρση των περιορισμών θα προχωρήσει από την ερχόμενη Κυριακή η Πολωνία.

Στη Γερμανία εξετάζονται διάφορα σενάρια για την επιστροφή στην κανονικότητα και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους κυβερνήτες των κρατιδίων. Σε δηλώσεις στο Reuters η καγκελάριος εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων αλλά προειδοποίησε πως η πρόωρη άρση των περιορισμών θα ακυρώσει όλη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Αντίθετα στη Γαλλία παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα για ως τις 11 Μαϊου, μετά από νεότερο διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ