Όλα στο κόκκινο λόγω κορονοϊού

Όλα στο κόκκινο λόγω κορονοϊού

Μετά τις ευρωπαϊκές αγορές τη σκυτάλη της δοκιμασίας έχει πάρει η αμερικανική χρηματαγορά.

Οι ανησυχίες για την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού σε πανδημία και τα ανησυχητικά νέα από την Ιταλία όπου νωρίτερα σήμερα εκδηλώθηκαν σκηνές πανικού στα σουπερμάρκετ, αποτυπώθηκαν στις αγορές κεφαλαίου της Ευρώπης και όπως ήταν αναμενόμενο διέσχισαν τον Ατλαντικό.

Μετά τα εμφατικά -4% της Φρανκφούρτης, -5% του Μιλάνο και -3,3% του Λονδίνου, οι βασικοί δείκτες της Wall Street ξεκίνησαν την εβδομάδα με ισχυρές πιέσεις. Ο S&P500 υποχωρούσε κατά 2,8% και ο Nasdaq κατά 3%, ενώ στο μέτωπο των καυσίμων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε κατά 4% λόγω φόβων για ευρύτερες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία εξαιτίας του κορονοϊού. Το κλίμα δεν άφησε ανεπηρέαστο την Αθήνα όπου ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου έκλεισε με απώλειες μεγαλύτερες του 8%.

Η είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει 232 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν κατόρθωσε να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών. Σε δηλώσεις της η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη τόνισε την ανάγκη να υπάρχει επαγρύπνηση αλλά και να λαμβάνονται οι αποφάσεις με βάση την αξιολόγηση των κινδύνων και τα επιστημονικά δεδομένα.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για τον Έλεγχο Νοσημάτων (ECDC) εκτιμά πως ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της επιδημίας στην Ε.Ε ή τη Βρετανία είναι μεν μικρός αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς η κατάσταση είναι δυναμική και μεταβάλλεται διαρκώς. H ECDC σημειώνει επίσης πως ο αριθμός των χωρών που αναφέρουν κρούσματα της ασθένειας διαρκώς αυξάνεται, καθώς σχετικά περιστατικά έχουν ανακοινώσει το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Αίγυπτος και το Ιράν. Αν σημειωθεί έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων στην Ευρώπη, αυτή μπορεί να συμπέσει με το σημείο κορύφωσης της εποχικής γρίπης με αποτέλεσμα να ασκηθούν πιέσεις στα συστήματα υγείας, σημειώνει η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Δηλώσεις Σ. Τσιόδρα

Ψυχραιμία συνέστησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, μετά την ευρεία σύσκεψη λοιμωξιολόγων, που έγινε σήμερα στο υπουργείο Υγείας. Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τσιόδρας, -που μετέφερε και την άποψη των υπολοίπων επιστημόνων- εξήγησε ότι το 85% των περιστατικών που αφορούν τον κοροναϊό, ίσως και περισσότερο, βιώνουν την ίωση αυτή σαν ένα απλό κρυολόγημα. Όπως εξήγησε, δεν χρειάζεται εφησυχασμός, αλλά ούτε και επιπλέον μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς, όπως έχει φανεί, η αυξημένη επιτήρηση σε αεροδρόμια και λιμάνια έχει μικρά περιθώρια επιτυχίας όσον αφορά την αναγνώριση ενός κρούσματος. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το 90% των κρουσμάτων δεν εντοπίστηκαν από τις θερμικές κάμερες στις πύλες εισόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ