Ούτε το πετρέλαιο άντεξε τον κορονοϊό

Ούτε το πετρέλαιο άντεξε τον κορονοϊό

Σε χαμηλό έτους βρέθηκαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα με τις αγορές να εκφράζουν φόβο για επίπτωση στη ζήτηση διεθνώς εξαιτίας του κορονοϊού.

Το μπρεντ υποχωρούσε στις διεθνείς αγορές ως τα 54,67 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό βρέθηκε κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 50 δολάρια με την τιμή του να διαμορφώνεται στιγμιαία στην περιοχή των 49,90 δολαρίων.

Οι αναλυτές σημειώνουν πως έχουν περάσει 12 χρόνια από την τελευταία φορά που μία μεγάλη κρίση, όπως αυτή το 2008, δοκίμασε τις αντοχές της αγοράς πετρελαίου. Προειδοποιούν, επίσης, για έντονες διακυμάνσεις στην τιμή του μαύρου χρυσού, καθώς οι επενδυτές θα μελετούν με προσοχή τις εξελίξεις γύρω από την επιδημία και το πώς αυτή επηρεάζει το εμπόριο και τις μεταφορές.

Η Σαουδική Αραβία προτείνει στα μέλη του ΟΠΕΚ αλλά και στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες μη μέλη του οργανισμού να προχωρήσουν προσωρινά σε μείωση της παραγωγής ώστε να αντισταθμιστούν οι πιέσεις στις τιμές. Ωστόσο η είδηση δεν κατόρθωσε να προκαλέσει αύξηση των τιμών.

Την ίδια στιγμή, μεγάλες ζώνες παραγωγής στην Κίνα ερημώνουν λόγω των μέτρων που θέτει σε εφαρμογή το Πεκίνο για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Η βιομηχανική δραστηριότητα στη χώρα αρχίζει να νιώθει την επίπτωση του κορονοϊού, καθώς πολλές μονάδες δεν έχουν ανοίξει μετά τη διακοπή για τους εορτασμούς της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ