Έτσι θα αποφύγετε τις ουρές στα διόδια

Έτσι θα αποφύγετε τις ουρές στα διόδια

Χάρη στη διαλειτουργικότητα των διοδίων, οι ταξιδιώτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον πομποδέκτη τους σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους, ανεξαρτήτως παραχωρησιούχου.

Μαζική έξοδος από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία αναμένεται να σημειωθεί τις επόμενες μέρες, ενόψει των εορτών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, αρχής γενομένης από αυτό το σαββατοκύριακο.

Οι εκδρομείς αναμένεται να κατακλύσουν τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει καθυστερήσεις στα διόδια, ή ακόμα και ουρές χιλιομέτρων.

Για την αποφυγή της κυκλοφοριακής συμφόρησης στα διόδια του οδικού δικτύου της ελληνικής επικρατείας, οι οδηγοί καλούνται να προμηθευτούν ένα e-pass, δηλαδή τον πομποδέκτη που τοποθετείται στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου και σημαίνει το αυτόματο άνοιγμα της μπάρας.


Οι ταξιδιώτες που διαθέτουν πομποδέκτη χρησιμοποιήσουν τις αυτόματες ηλεκτρονικές λωρίδες πληρωμής τέλους διοδίου, παρακάμπτοντας τη συναλλαγή με κάποιο εισπράκτορα. Επομένως αποφεύγονται οι ουρές, και το ταξίδι γίνεται δίχως να ταλαιπωρηθούν οι εκδρομείς.

Από τον Νοέμβριο, μάλιστα, του 2020 έχει τεθεί σε ισχύ το καθεστώς της διαλειτουργικότητας το οποίο επιτρέπει στους ταξιδιώτες να κινούνται σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας με ενιαίο e-pass (πομποδέκτη).

Αυτό σημαίνει πως μπορούν να περνούν από οποιοδήποτε σταθμό διοδίων χρησιμοποιώντας τον πομποδέκτη που ήδη διαθέτουν, ανεξαρτήτως παραχωρησιούχου. Ειδικότερα, το ενιαίο e-pass μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα διόδια των εξής αυτοκινητοδρόμων της Ελλάδας:

- Αττική Οδός
- Ολυμπία Οδός (Ε.Ο. Ελευσίνας- Κορίνθου-Πατρών)
- Μορέας (Ε.Ο Κορίνθου-Τριπόλεως-Καλαμάτας)
- Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (Ε.Ο. Αθήνας – Θεσσαλονίκης, Τμήμα Μαλιακός-Κλειδί)
- Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου
- Νέα Οδός (αυτοκινητόδρομος «Ιόνια Οδός» από Αντίρριο έως Ιωάννινα και τμήμα αυτοκινητόδρομου Α.Θ.Ε.)
- Κεντρική Οδός (αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος [Ε65] και τμήμα αυτοκινητόδρομου Α.Θ.Ε.)
- Εγνατία Οδός (από την Ηγουμενίτσα του Νομού Θεσπρωτίας έως τους Κήπους του Νομού Έβρου)


Ο οδηγός θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι στο e-pass του έχει προστεθεί από πριν το απαραίτητο ποσό, κάτι που γίνεται ηλεκτρονικά (με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα) μέσω της σελίδας του αυτοκινητοδρόμου, από όπου έχει γίνει η προμήθειά του, ή με φυσική παρουσία από τα Σημεία Εξυπηρέτησης Πελατών (Σ.Ε.Π.) του δικού του παρόχου.

Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει πομποδέκτη της Αττικής Οδού, δεν μπορεί να τον «φορτώσει» με χρήματα σε Σ.Ε.Π. της Νέας Οδού.

Τέλος, τα εκπτωτικά προγράμματα της κάθε εταιρείας αφορούν μόνο τους συνδρομητές τους. Επί παραδείγματι, ένας οδηγός με πομποδέκτη της Αττικής Οδού δεν μπορεί να επωφεληθεί της έκπτωσης που προσφέρει στα διόδιά της η Ολύμπια Οδός.

Πηγή: carandmotor.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ