Ποιοι θα έχουν «έκπτωση» στα τέλη κυκλοφορίας για το 2021

Δεν θέλει να δώσει άλλη παράταση το υπουργείο Οικονομικών – Έως την Παρασκευή η ακινησία των οχημάτων και η πληρωμή των τελών του 2021 – Δύο ευεργετικές διατάξεις που εξασφαλίζουν μεγάλες εκπτώσεις στα φετινά τέλη

Ποιοι θα έχουν «έκπτωση» στα τέλη κυκλοφορίας για το 2021

Παράταση στην προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας και κατάθεσης των πινακίδων (με την ηλεκτρονική διαδικασία μέσα από το σύστημα mycar) δεν θα υπάρξει. Εκτός και αν κάνει τα… στραβά μάτια το υπουργείο Οικονομικών για μερικές ημέρες αποφεύγοντας να καταλογίσει τα εξοντωτικά πρόστιμα. Θα υπάρξουν όμως δύο διατάξεις που θα εξασφαλίσουν σημαντικές μειώσεις στα φετινά τέλη κυκλοφορίας: Όποιοι αποφασίσουν να ανακτήσουν τις πινακίδες τους (και πάλι ηλεκτρονικά) από τον Απρίλιο και μετά, θα μπορούν να πληρώνουν όχι ολόκληρο το ποσό των τελών κυκλοφορίας αλλά την αναλογία για τους μήνες που θα κυκλοφορήσει το όχημα. Εκπτώσεις επίσης, ανακοινώθηκαν ήδη για όλους τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων οι οποίοι έχουν πληγεί καίρια από την πανδημία.

Τέλος χρόνου για πληρωμή τελών κυκλοφορίας έτους 2021 και κατάθεση πινακίδων. Την Παρασκευή τελειώνει η προθεσμία και από την επόμενη εβδομάδα όσοι έχουν αφήσει απλήρωτα τα τέλη, θα αντιμετωπίζουν το εξοντωτικό πρόστιμο που είναι ισόποσο των τελών κυκλοφορίας. Όσοι αποφασίσουν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας -ήδη ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει τις 70.000 μέσω της καινούργιας εφαρμογής My car- θα περιμένουν τη νομοθετική διάταξη για την πληρωμή των «τελών κυκλοφορίας με τον μήνα» προκειμένου να τις ανακτήσουν μέσα στο 2021 χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό των τελών για το 2021. Όσοι δεν κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας, οφείλουν να καταβάλλουν κανονικά τα ποσά έως το τέλος της εβδομάδας καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν διασφαλίζονται. Ακόμη και αν αποφασίσουν από τον Μάρτιο και μετά να θέσουν το όχημά τους σε καθεστώς ακινησίας, θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά τα τέλη κυκλοφορίας του 2021 μαζί με το πρόστιμο.

Στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται απρόθυμοι να δώσουν και νέα παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021. Παρά το γεγονός ότι η καραντίνα συνεχίζεται, κρίνεται ότι με τη δίμηνη παράταση που ανακοινώθηκε στο τέλος του 2020, υπήρχε επαρκής χρόνος για τους οδηγούς οι οποίοι άλλωστε -όπως φαίνεται και από την κυκλοφορίας στους δρόμους- κυκλοφορούν κανονικά με τα οχήματά τους. Ουδείς αποκλείει βέβαια το ενδεχόμενο προς το τέλος της εβδομάδας -και ανάλογα με τα στατιστικά στοιχεία για την πληρωμή των τελών- να ανακοινωθεί μια ολιγοήμερη παράταση. Ωστόσο, αυτή θα είναι πραγματικά απόφαση της τελευταίας στιγμής. Η κατεύθυνση που δίδεται τώρα είναι «όχι άλλη παράταση». Και ο λόγος είναι καθαρά δημοσιονομικός. Με κλειστές τις επιχειρήσεις που αποδίδουν το 57% των εσόδων ολόκληρης της χώρας το κρατικό ταμείο «διψάει» για έσοδα και τα τέλη κυκλοφορίας από μόνα τους, αποδίδουν κάθε χρόνο ένα δις. ευρώ.

Όσοι καταθέσουν τις πινακίδες ηλεκτρονικά -ο αριθμός τους θα αυξηθεί αισθητά αυτή την εβδομάδα καθώς μέχρι τώρα πολλοί που έχουν αποφασίσει να καταθέσουν πινακίδες εκμεταλλεύονται το χρονικό περιθώριο των δύο μηνών που τους δόθηκε- θα περιμένουν στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα. Το πότε θα γίνει αυτό, παραμένει ανοικτό. Ωστόσο, εξετάζεται να έρθει στη Βουλή πριν από το Πάσχα καθώς χρήση κάνουν κυρίως οι εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων που δουλεύουν με τουρίστες και λιγότερο οι ιδιώτες.

Η διάταξη, και φέτος, θα επιτρέπει στους οδηγούς να πληρώνουν τα τέλη μόνο για το χρονικό διάστημα που θα χρησιμοποιήσουν το ΙΧ τους μέσα στο 2021. Δηλαδή, αν κάποιος είναι να πληρώσει κανονικά 255 ευρώ για ολόκληρο τον χρόνο και επιλέξει να θέσει το όχημα σε κίνηση από τον Ιούλιο και μετά, η ηλεκτρονική ανάκτηση των πινακίδων (σ.σ ουσιαστικά η έκδοση του εγγράφου άρσης ακινησίας καθώς οι πινακίδες από φέτος δεν παραδίδονται στην εφορία) θα γίνεται με καταβολή του μισού ποσού δηλαδή 127 ευρώ.

Η μείωση των τελών για τα τουριστικά λεωφορεία

Για το 2021, οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων θα πληρώσουν μειωμένα τέλη κυκλοφορίας όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών:

α) για την Α΄ κατηγορία (τουριστικών λεωφορείων έως 40 θέσεων), τα τέλη κυκλοφορίας μειώνονται από 430 ευρώ σε 215 ευρώ.

β) για τη Β΄ κατηγορία (τουριστικών λεωφορείων 41 θέσεων και άνω), τα τέλη κυκλοφορίας μειώνονται από 595 ευρώ σε 300 ευρώ.

Επίσης, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα ΚΤΕΛ και τα τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του COVID-19, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία καταργείται η προϋπόθεση της υπαγωγής των βεβαιωμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση και στα ασφαλιστικά ταμεία σε καθεστώς τμηματικής καταβολής. Η συγκεκριμένη ρύθμιση καθίσταται επιβεβλημένη, λόγω των πρακτικών προβλημάτων που προέκυψαν κατά την έκδοση και εξόφληση των οικείων χρηματικών ενταλμάτων, αλλά και για να διευκολυνθεί η παροχή ρευστότητας σε αυτές τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ