Πώς θα καταθέσετε τις πινακίδες κυκλοφορίας του ΙΧ σας χωρίς να σηκωθείτε από τον καναπέ σας

Τι είναι και πότε θα λειτουργήσει η «ηλεκτρονική ακινησία»

Πώς θα καταθέσετε τις πινακίδες κυκλοφορίας του ΙΧ σας χωρίς να σηκωθείτε από τον καναπέ σας

Με τις εφορίες να δέχονται μόνο με ραντεβού, με το προσωπικό τους να είναι μειωμένο λόγω της υποχρεωτικής τηλεργασίας που ισχύει στο ελληνικό δημόσιο αλλά και με την αμφιβολία να κυριαρχεί σχετικά με το κατά πόσο θα καταστεί εφικτό θα αρθούν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα στο τέλος του μήνα, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να καταθέσει διάταξη για την «ηλεκτρονική ακινησία» των οχημάτων. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι θα μπορούμε να καταθέτουμε τις πινακίδες –ουσιαστικά να παγώνουμε την υποχρέωση πληρωμής τελών κυκλοφορίας- υποβάλλοντας σχετική ηλεκτρομική δήλωση σε ηλεκτρονική εφαρμογή που θα λειτουργήσει στο Taxis.

H διάταξη θα έρθει άμεσα στη Βουλή με νόμο καθώς ουσιαστικά πρόκειται για μια εντελώς καινούργια «φιλοσοφία» η οποία πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος. Πολλοί θα μπουν στη σκέψη να καταθέσουν την ηλεκτρονική αίτηση ακινησίας και στη συνέχεια να εξακολουθούν να κυκλοφορούν με τα οχήματά τους. Γι’ αυτό και θα προβλεφθούν βαρύτατα πρόστιμα για όσους εντοπιστούν να έχουν υποπέσει στην σχετική παράβαση. Η πληροφορία της ηλεκτρονικής ακινησίας ενός οχήματος, θα διοχετεύεται και στις αστυνομικές αρχές ώστε να καθίστανται εφικτοί οι σχετικοί έλεγχοι. Μένει μόνο να ανακοινωθεί το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το τι θα γίνεται με τις ίδιες τις πινακίδες. Παλαιότερα είχε πέσει στο τραπέζι η ιδέα να τοποθετούνται σε ειδική θυρίδα που θα υπάρχει έξω από κάθε Δ.Ο.Υ.

Με την ακινησία του οχήματος, ο οδηγός θα απαλλάσσεται από την υποχρέωση να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του 2021. Αν κάποια στιγμή θελήσει να ανακτήσει τις πινακίδες θα υποβάλλει εκ νέου ηλεκτρονική αίτηση. Το μέτρο θα συνδυαστεί με τη διάταξη της πληρωμής τελών κυκλοφορίας με τον μήνα το οποίο ουσιαστικά έχει αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα τα τελευταία χρόνια. Όποιος εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί το όχημά του μέχρι το Πάσχα, θα μπορεί να καταθέτει ηλεκτρονικά τις πινακίδες και στις συνέχεια να τις ανακτά από τον Απρίλιο και μετά, πληρώνοντας μόνο την αναλογία των τελών κυκλοφορίας. Έτσι, ξεπερνιέται σε ένα βαθμό και το πρόβλημα του να πληρώνουν οι οδηγοί τέλη κυκλοφορίας εν μέσω περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ