Ένας σταθμός φόρτισης οχημάτων ανά 1.000 κατοίκους - Οδικός χάρτης από το υπουργείο Περιβάλλοντος

Ένας σταθμός φόρτισης οχημάτων ανά 1.000 κατοίκους - Οδικός χάρτης από το υπουργείο Περιβάλλοντος

Tεχνικές οδηγίες για τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ), τα οποία οι μεγάλοι και μεσαίοι δήμοι υποχρεούνται να καταρτίσουν έως τις 31 Μαρτίου

Οδικός χάρτης για την χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη την επικράτεια θεσπίζεται με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου, που προβλέπει την υποχρέωση εγκατάστασης τουλάχιστον ενός σημείου φόρτισης ανά 1000 κατοίκους.

Με την απόφαση οριστικοποιήθηκαν οι τεχνικές οδηγίες για τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ), τα οποία οι μεγάλοι και μεσαίοι δήμοι υποχρεούνται να καταρτίσουν έως τις 31 Μαρτίου 2021 (και οι μικροί έως τις 31 Μαρτίου 2022). Κατά την κατάρτιση των ΣΦΗΟ, ο κάθε δήμος (ή σύνδεσμος όμορων δήμων) καλείται να λάβει υπόψη του τα κυκλοφοριακά, χωροταξικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά της περιοχής ευθύνης του, καθώς και τυχόν υφιστάμενα σχέδια, όπως τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

Στη συνέχεια και με βάση τις προβλέψεις για τη διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων σε κάθε δήμο, θα υπολογίζεται ο αναγκαίος αριθμός δημοσίως προσβάσιμων υποδομών φόρτισης που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες φόρτισης των κατοίκων και επισκεπτών και θα εκπονούνται εναλλακτικά σενάρια χωροθέτησης αυτών των υποδομών. Σε κάθε περίπτωση, προβλέπεται υποχρεωτικά η χωροθέτηση ενός τουλάχιστον σημείου φόρτισης ανά 1.000 κατοίκους του δήμου.

Για τη χωροθέτηση των σημείων φόρτισης θα λαμβάνονται υπόψη - μεταξύ άλλων - οι απαιτήσεις σύνδεσης των υποδομών στο δίκτυο του Διαχειριστή Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Ο Διαχειριστής θα συνδράμει όσον αφορά δεδομένα σχετικά με την κατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου και το κόστος σύνδεσης των υποδομών φόρτισης σε αυτό.

Τα σενάρια χωροθέτησης των υποδομών θα γίνουν αντικείμενο διαβούλευσης με τους τοπικούς επαγγελματικούς, συλλογικούς και άλλους εμπλεκόμενους φορείς και στη συνέχεια θα επιλέγεται το προσφορότερο εξ αυτών.

Η κατάρτιση των Σχεδίων Φόρτισης θα χρηματοδοτηθεί εν πολλοίς από πόρους του Πράσινου Ταμείου. Ο σχετικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 7 εκατ. ευρώ. Η προκήρυξη αναμένεται να εκδοθεί εντός του Οκτωβρίου και το Ταμείο προετοιμάζεται ήδη για να είναι σε θέση να υποδεχθεί και να διαχειριστεί τα αιτήματα των δήμων.

Αμέσως μετά την εκπόνηση των ΣΦΗΟ, και έχοντας πλέον πλήρη εικόνα για τις απαιτούμενες υποδομές φόρτισης στις πόλεις μας, οι Δήμοι θα προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδίων αυτών, με τη βοήθεια και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: «Ένας από τους βασικούς στόχους που θέσαμε στον νόμο της ηλεκτροκίνησης ήταν η ταχεία ανάπτυξη δικτύων φόρτισης που να καλύπτουν όλη τη χώρα. Για να επιτευχθεί είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση του δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο προς την κατεύθυνση αυτή. Βέβαια δεν σταματάμε εδώ, καθώς σύντομα θα εκδώσουμε τις προδιαγραφές για την διενέργεια διαγωνισμών σε τοπικό επίπεδο για τη δημιουργία υποδομών φόρτισης. Όσον αφορά στη χρηματοδότηση των σχετικών έργων, προσβλέπουμε σε πόρους και από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς η ηλεκτροκίνηση λόγω του πράσινου χρώματός της βρίσκεται ψηλά στις επιλέξιμες δράσεις. Την ίδια στιγμή, συνεχίζει να «τρέχει» το πρόγραμμα «ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ» που έχει αγκαλιαστεί από τους πολίτες - και ιδίως τους νέους - δείχνοντας ότι είμαστε στον σωστό δρόμο για τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο φιλικών προς το περιβάλλον μετακινήσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ