Ξανά στο τραπέζι η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας (video)

Αναλογικό τρόπο υπολογισμού με βάση την αξία του αυτοκινήτου ζητάει το υπουργείο Μεταφορών

Ξανά στο τραπέζι η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας (video)

Να περάσει η άνοιξη χωρίς να ανοίξει η συζήτηση για αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων δεν γίνετια. Πιστή στην παράδοση που η ίδια έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση άνοιξε ξανά τη συζήτηση. Αυτή τη φορά, τον χορό ανοίγει ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Μαυραγάνης ο οποίος -με δηλώσεις υποστηρίζει τη σύνδεση των τελών κυκλοφορίας όχι μόνο με περιβαλλοντικούς παράγοντες (δηλαδή τις εκπομπές αερίων) αλλά και με βάση την αξία του αυτοκινήτου.

Βέβαια, η ιδέα της σύνδεσης της αξίας του αυτοκίνητου με τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το περιβαλλοντικό στοιχείο. Ένα παλαιό όχημα έχει σαφώς μικρότερη αξία σε σχέση με ένα καινούργιο. Ωστόσο, το παλαιό όχημα είναι σαφώς πιο ρυπογόνο. Πώς λοιπόν θα υπάρξει κίνητρο για απόκτηση λιγότερο ρυπογόνων (δηλαδή νεότερων) οχημάτων όταν αυτά θα έχουν μεγαλύτερη αξία και ως εκ τούτου –με βάση το σκεπτικό Μαυραγάνη- θα πρέπει να επιβαρύνονται με υψηλότερα τέλη;

Η αρμοδιότητα καθορισμού των τελών κυκλοφορίας ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών. Άλλωστε, όπως προκύπτει και από το σχετικό video, o υφυπουργός Μεταφορών μίλησε για εισήγηση του υπουργείου Μεταφορών. Με δεδομένη τη δημοσιονομική απόδοση των τελών κυκλοφορίας (πάνω από ένα δις. ευρώ), είναι δεδομένο ότι θα περάσουν πολλοί μήνες προετοιμασίες πριν υπάρξουν οριστικές αποφάσεις. Αν υπάρξουν αποφάσεις καθώς και πέρυσι και πρόπερσι, τα σχέδια αλλαγής των τελών κυκλοφορίας έμειναν στα χαρτιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ