Πώς θα υπολογίζονται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Αναλυτικά παραδείγματα -Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο

Πώς θα υπολογίζονται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Τη δυνατότητα να πάρουν πίσω στα χέρια τους τις πινακίδες κυκλοφορίας ακινητοποιημένων οχημάτων ακόμη και για έναν ή για τρεις μήνες μέσα στο 2017 δίνει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που εξειδικεύει την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση. Η εγκύκλιος περιλαμβάνει αναλυτικά παραδείγματα από τα οποία προκύπτει το πότε μπορούν να πάρουν και πότε να επιστρέψουν οι ενδιαφερόμενοι τις πινακίδες τους. Σε περίπτωση παραβίασης, θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα

 

Την εγκύκλιο για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, δημοσίευσε στη Διαύγεια η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Με τη δημοσίευση της εγκυκλίου ουσιαστικά ξεκινά η διαδικασία που επιτρέπει στους οδηγούς που έχουν θέσει τα οχήματά τους σε ακινησία, να πάρουν πίσω τις πινακίδες πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας όχι για ολόκληρο το 2017 αλλά μόνο για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υποβάλλει γραπτό αίτημα στην Δ.Ο.Υ. ενώ για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας λαμβάνεται υπόψη ολόκληρος ο μήνας που γίνεται η άρση ακινησίας. Χαρακτηριστικό είναι και το ακόλουθο παράδειγμα που δημοσιεύεται στην εγκύκλιο: Φορολογούμενος ζητά άρση ακινησίας οχήματος 1000 κυβικών εκατοστών το οποίο βαρύνεται με ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 120 ευρώ. Αν η αίτηση γίνει στις 20 Ιουνίου ο ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει άρση ακινησίας για τρεις μήνες πληρώνοντας 40 ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα πρέπει να επιστρέψει τις πινακίδες στο τέλος Αυγούστου.

Για επιβατικό ΙΧ με εκπομπές 100γρ CO2/χλμ , τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι : 100 x 0,90 = 90€. Έστω ότι φορολογούμενος αιτείται (εγγράφως) άρσης ακινησίας στις 20 Ιουνίου 2017: - εάν επιλέξει την άρση για 1 μήνα τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ως εξής: 90€ x (2/12 ) = 15€. Τα στοιχεία κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή επιστρέφονται, εμπρόθεσμα, στη Δ.Ο.Υ. έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου, αφού ο μήνας αυτός λογίζεται ολόκληρος για τις ανάγκες υπολογισμού των τελών. - εάν επιλέξει την άρση για 3μήνες τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας θα είναι 90€ x (4/12) = 30€. Τα στοιχεία κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή επιστρέφονται, εμπρόθεσμα, στη Δ.Ο.Υ. έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Αυγούστου. - εάν επιλέξει την άρση για το υπόλοιπο του έτους μέχρι 31-12-2017, θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για 7 μήνες συν 2/12, δηλαδή 90€ x [(7/12) + (2/12)] = 90€ x (9/12) = 67,5€.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν επιστρέψει τις πινακίδες στις προβλεπόμενες ημερομηνίες, θα αντιμετωπίζει πρόστιμο. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «στην περίπτωση εκπρόθεσμης επιστροφής των στοιχείων ή μη επιστροφής αυτών στη Δ.Ο.Υ., επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των αναλογούντων ετησίων τελών κυκλοφορίας, δηλ. εάν ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος του παραδείγματος 1 έχει καταβάλλει τέλη κυκλοφορίας για διάρκεια άρσης τριών μηνών (40€) και δεν επιστρέψει τα στοιχεία (άδεια και πινακίδες ) του οχήματος εμπρόθεσμα, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 120€ x 2=240€».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ