Αναταράξεις στην Tesla - Μειώθηκε η παραγωγή από τον προμηθευτή μπαταριών της Panasonic

Αναταράξεις στην Tesla - Μειώθηκε η παραγωγή από τον προμηθευτή μπαταριών της Panasonic


Ανησυχίες για παγκόσμια επιβράδυνση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων

 

Οι μετοχές της Tesla υποχώρησαν περίπου 5% τη Δευτέρα, αφού ο βασικός προμηθευτής της Panasonic Holdings ανακοίνωσε ότι μείωσε την παραγωγή μπαταριών αυτοκινήτων το τρίμηνο του Σεπτεμβρίου, ενισχύοντας τις ανησυχίες για παγκόσμια επιβράδυνση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων (EV).

Η Panasonic ανακοίνωσε ότι η παραγωγή της υπέφερε από την επιβράδυνση της απορρόφησης ηλεκτρικών οχημάτων υψηλών προδιαγραφών στη Βόρεια Αμερική, επαναλαμβάνοντας τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla, Έλον Μασκ, στις αρχές αυτού του μήνα ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα επηρέαζε τη ζήτηση οχημάτων.

«Η προειδοποίηση της Panasonic για χαμηλή ζήτηση για τα αυτοκίνητα Model S και Model X της Tesla έχει ανησυχήσει πολλούς ότι οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές θα μπορούσαν να είναι σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι αρχικά πιστεύαμε», δήλωσε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η General Motors κατέληξε σε μια δοκιμαστική συμφωνία με το συνδικάτο United Auto Workers, μετά από συμφωνίες της Ford Motor και της Chrysler-ιδιοκτήτριας Stellantis, και δυνητικά θέτοντας τέλος στις διακοπές που ορισμένοι αναλυτές είχαν πει ότι θα μπορούσαν να είχαν δώσει στην Tesla ένα πλεονέκτημα.

Από την έναρξη της απεργίας της UAW, οι μετοχές της Tesla, ωστόσο, έχουν υποχωρήσει 34% σε σύγκριση με πτώση 30% έως 33% των μετοχών της Ford Motor ,και της General Motors και μια άνοδο 33% της Stellantis .

Ο επενδυτής της Tesla, Gary Black, απέδωσε την αδυναμία των μετοχών της Tesla στη ζοφερή πρόβλεψη του κατασκευαστή chip Onsemi.

«Η ON πουλά σε παίκτες αυτοκινήτων με μερίδιο πάνω από το 50% των παγκόσμιων πωλήσεων EV, συμπεριλαμβανομένων 4 από τους 5 κορυφαίους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα», ανέφερε σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X τη Δευτέρα.


Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Onsemi, Hassane El-Khoury, δήλωσε ότι οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι πελάτες της εταιρείας εργάζονται για την εκκαθάριση του αποθέματός τους και σημείωσε ότι η εταιρεία βλέπει "αυξανόμενο κίνδυνο για τη ζήτηση αυτοκινήτων λόγω των υψηλών επιτοκίων".

Η ασθενής ζήτηση θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο μεικτό περιθώριο κέρδους της Tesla. Συρρικνώθηκε στο 17,9% μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου από 25,1% ένα χρόνο νωρίτερα, λόγω των αχαλίνωτων περικοπών των τιμών του κατασκευαστή EV, που προκάλεσε επίσης πόλεμο τιμών σε βασικές αγορές όπως η Κίνα.

Η Tesla διαπραγματευόταν περίπου 56 φορές τις εκτιμήσεις της για τα μελλοντικά κέρδη 12 μηνών, σε σύγκριση με 5,6 φορές για το 4,1 της Ford και της General Motors, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ