Τα 200 μοντέλα ΙΧ που διανύουν 100 χιλιόμετρα ακόμη και με λιγότερα από 3 ευρώ - Αναλυτικός πίνακας

Πόσες κιλοβατώρες καταναλώνουν τα 200 διαφορετικά μοντέλα που κυκλοφορούν - Πόσο θα σας κοστίσουν τα 100 χιλιόμετρα ανάλογα με την τιμή της κιλοβατώρας

Τα 200 μοντέλα ΙΧ που διανύουν 100 χιλιόμετρα ακόμη και με λιγότερα από 3 ευρώ - Αναλυτικός πίνακας

Την μεγάλη έρευνα για το πραγματικό κόστος μετακίνησης με τα ηλεκτροκίνητα οχήματα παρουσιάζει το fpress.gr. Σε έναν πίνακα συγκεντρώθηκαν οι καταναλώσεις που δίνουν οι κατασκευαστές και για τα 200 διαφορετικά μοντέλα που διατίθενται στην αγορά. Υπολογίστε το κόστος που θα καταβάλλετε για να διανύσετε 100 χιλιόμετρα ορίζοντας εσείς την τιμή της κιλοβατώρας.  

Παρά την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος -είναι κατά 40% υψηλότερη σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής- τα ηλεκτροκίνητα οχήματα είναι αυτά που εξασφαλίζουν το χαμηλότερο κόστος μετακίνησης αν βέβαια ο ανεφοδιασμός του οχήματος γίνει με οικιακό τιμολόγιο ρεύματος. Ο πίνακας που συνοψίζει τα αποτελέσματα για όλα τα διαθέσιμα μοντέλα ηλεκτροκίνητων οχημάτων έχει συνταχθεί με βάση τα επίσημα στοιχεία για την κατανάλωση που έχουν δώσει οι αντιπρόσωποι στον Σύνδεσμο Εισαγωγών Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων. Γιατί δίνεται στον αναγνώστη η δυνατότητα να αλλάζει την τιμή της κιλοβατώρας; Για να μπορεί να υπολογίσει πόσο θα του κοστίσει να διανύσει μια απόσταση 100 χιλιομέτρων ανάλογα με το που θα φορτίζει το όχημά του. Άλλη είναι η χρέωση αν εγκαταστασταθεί ταχυφορτιστής στο σπίτι (οπότε η χρέωση γίνεται με το οικιακό τιμολόγιο που δεν ξεπερνά τα 25 λεπτά ανά κιλοβατώρα αν συμπεριληφθούν και οι συμπληρωματικές χρεώσεις) και άλλη είναι η χρέωση στα σημεία επαναφόρτισης στον δρόμο.

Ο πίνακας δείχνει ότι σε όλα τα μοντέλα, η κατανάλωση που απαιτείται για να καλυφθεί μια απόσταση 100 χιλιομέτρων "παίζει" από τις 14-15 έως και τις 20-22 κιλοβατώρες. Ο πίνακας που ακολουθεί υπολογίζει αυτόματα το κόστος μετακίνησης ανάλογα με την τιμή της κιλοβατώρας που θα ορίσετε. Θα προκύψει ότι ακόμη και με τα σημερινά επίπεδα τιμών του ρεύματος, το κόστος είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για τα ηλεκτροκίνητα. Βέβαια, ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να λάβει υπόψη του και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά των ηλεκτροκίνητων: την αυτονομία, την έλλειψη σημείων φόρτισης, τις δυσκολίες να καλυφθούν υπεραστικά ταξίδια το ενδεχόμενο ταχείας μείωσης της αξίας μεταπώλησης του οχήματος κλπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ