Tesla: Σχεδιάζει να επενδύσει στην Ισπανία - Θα δημιουργήσει εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων

 Tesla: Σχεδιάζει να επενδύσει στην Ισπανία - Θα δημιουργήσει εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων


Η Ισπανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αυτοκινήτων στην Ευρώπη και χρησιμοποιεί τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάκαμψη της πανδημίας COVID για να προσελκύσει αυτοκινητοβιομηχανίες να επενδύσουν στην κατασκευή τόσο μπαταριών όσο και ηλεκτρικών οχημάτων

 


Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla βρίσκεται σε συνομιλίες με τους ηγέτες της περιφερειακής κυβέρνησης της Βαλένθια στην Ισπανία για να πραγματοποιήσει μια επένδυση στην αυτοκινητοβιομηχανία, δήλωσε στο Reuters πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις.

Ένας εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Βαλένθια είπε στο Reuters ότι είχε συναντήσεις και συνομιλίες με μια εταιρεία σχετικά με μια «μεγάλη επένδυση στην αυτοκινητοβιομηχανία», αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, επικαλούμενος το απόρρητο των διαπραγματεύσεων.
Πηγή επιβεβαίωσε ότι η εν λόγω εταιρεία ήταν η Tesla. Η ισπανική επιχειρηματική εφημερίδα Cinco Dias επικαλείται πηγές ότι η επένδυση θα είναι ένα εργοστάσιο αυτοκινήτων και το συνολικό του μέγεθος μπορεί να φτάσει τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ισπανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αυτοκινήτων στην Ευρώπη και χρησιμοποιεί τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάκαμψη της πανδημίας COVID για να προσελκύσει αυτοκινητοβιομηχανίες να επενδύσουν στην κατασκευή τόσο μπαταριών όσο και ηλεκτρικών οχημάτων. Η ΕΕ σχεδιάζει να καταργήσει σταδιακά τα θερμικά αυτοκίνητα.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen δήλωσε πέρυσι ότι θα επενδύσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή ενός εργοστασίου μπαταριών 40 GWh στο Sagunto, κοντά στη Βαλένθια, με την παραγωγή να ξεκινά έως το 2026.

Η Βαλένθια, στην ανατολική Ισπανία, φιλοξενεί επίσης μια μονάδα κατασκευής αυτοκινήτων της Ford, η οποία σχεδιάζει να αρχίσει να παράγει ηλεκτρικά οχήματα εκεί.

Προς το παρόν, το μοναδικό ευρωπαϊκό εργοστάσιο αυτοκινήτων της Tesla - κρίσιμο για τη δεδηλωμένη φιλοδοξία του Διευθύνοντος Συμβούλου της Tesla, Elon Musk να νικήσει την ηγέτη της ευρωπαϊκής αγοράς Volkswagen - βρίσκεται στο γερμανικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.
Κατασκευάστηκε πέρυσι και μέχρι τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους παρήγαγε 4.000 αυτοκίνητα την εβδομάδα, είπε η εταιρεία.

Ο Musk είπε τον Μάιο ότι η αυτοκινητοβιομηχανία πιθανότατα θα επέλεγε μια τοποθεσία για ένα νέο εργοστάσιο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, χωρίς να προσδιορίσει πού.

Επίσης τον Μάιο, συμμετείχε σε μια επενδυτική σύνοδο κορυφής «Επιλέξτε τη Γαλλία» στις Βερσαλλίες, κοντά στο Παρίσι, όπου συνάντησε τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και είπε ότι ήταν βέβαιος ότι η Tesla θα έκανε «σημαντικές επενδύσεις» στη Γαλλία στο μέλλον.

Η Tesla δεν έχει κάνει καμία αναφορά μέχρι σήμερα στα σχέδια να επενδύσει στην Ισπανία. Ωστόσο, πέρυσι, ο Musk πρότεινε σε ένα tweet ότι η Ισπανία θα έπρεπε να «χτίσει μια τεράστια ηλιακή συστοιχία... Θα μπορούσε να τροφοδοτήσει όλη την Ευρώπη».

Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez απάντησε - επίσης στο Twitter, του οποίου ο Musk ανήκει - "Η ώρα είναι τώρα. Ας το κάνουμε σωστά. Ελάτε να δούμε. Καλωσορίζουμε τους επενδυτές στην Ισπανία".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ