Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Οι πωλήσεις ανεβαίνουν, οι τιμές υποχωρούν λέει ο ΙΕΑ

 Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Οι πωλήσεις ανεβαίνουν, οι τιμές υποχωρούν λέει ο ΙΕΑ

Σχεδόν ένα στα πέντε αυτοκίνητα που πωλήθηκαν το 2023 ήταν ηλεκτρικά - Τα ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2030

 

Σχεδόν ένα στα πέντε αυτοκίνητα που πωλούνται παγκοσμίως φέτος θα είναι ηλεκτρικά, με τις τιμές των μικρότερων μοντέλων EV να υποχωρούν σε αντίθεση με εκείνες των αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) .

Ο οργανισμός αύξησε τις προβλέψεις του για τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων εν μέρει λόγω του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ, ο οποίος υποστηρίζει την πράσινη βιομηχανία και επιδοτεί την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων (EVs) από τους καταναλωτές, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Fatih Birol σε τηλεδιάσκεψη στα ΜΜΕ.


Η Κίνα κατέχει εξέχουσα θέση, με τα μισά EV που κυκλοφορούν παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία και των plug-in υβριδικών, και με το 60% των πωλήσεων EV πέρυσι να πραγματοποιείται εκεί, σύμφωνα με την ετήσια προοπτική του IEA για τα EV.

Η χώρα έχει δει επίσης τις τιμές για ορισμένα μικρότερα μοντέλα EV να είναι χαμηλότερες προς εκείνες των αντίστοιχων κινητήρων εσωτερικής καύσης, δήλωσε ο επικεφαλής της πολιτικής ενεργειακής τεχνολογίας του IEA, Timar Guell.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθούν κατά 35% φέτος στα 14 εκατομμύρια, σύμφωνα με την έκθεση, που αποτελούν το 18% της αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων, από μόλις 4% το 2020.

«Η τρέχουσα προσδοκία μας είναι ότι μπορούμε να δούμε ισοτιμία τιμών στα μικρομεσαία ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη Βόρεια Αμερική και στις ευρωπαϊκές αγορές κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 2020... για μεγαλύτερα αυτοκίνητα όπως τα SUV και τα pick-up, είναι πιθανό να υπάρξει ισοτιμία αγορών αργότερα, πιθανότατα στη δεκαετία του 2030», είπε ο Guell.

Οι κυβερνήσεις επενδύουν στην επέκταση των EV λόγω ανησυχιών για το περιβάλλον, για να ενισχύσουν τη βιομηχανική πολιτική και να μειώσουν την εξάρτηση από το πετρέλαιο, η ζήτηση για το οποίο θα μειωθεί κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2030 λόγω της μετάβασης στα EV, είπε ο Birol.

Τα SUV και τα μεγάλα αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα των EV στην Κίνα και την Ευρώπη και ένα μεγαλύτερο ποσοστό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, τα ηλεκτρικά οχήματα με δύο ή τρίτροχα είναι περισσότερα από τα αυτοκίνητα. Πάνω από τις μισές ταξινομήσεις τρίτροχων στην Ινδία το 2022 ήταν ηλεκτρικά, σύμφωνα με τη μελέτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ