Εφορία: Χάος με τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ!

Εφορία: Χάος με τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ!
Παρά το γεγονός πως από τις 7 Απριλίου 2014 ισχύει νέος νόμος για την φορολόγηση των εισαγόμενων μεταχειρισμένων οι εφορίες άλλα λένε...
Tου Γιώργου Κ. Ανδρή
[email protected]
Στις 7 Απριλίου του 2014 ψηφίστηκε ο νόμος 4254 στον οποίο στο άρθρο 3 υποπαράγραφος Δ1 ορίζεται ξεκάθαρα πως τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα θα φορολογούνται με βάση την πραγματική τους ηλικία και όχι με βάση την 1η Αδεια Κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα.
Ειδικότερα ο νόμος αναφέρει χαρακτηριστικά πως: «1. α. Προστίθεται στο δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης γ΄ της παρ.1 του άρθρου 16 του ν. 2238/1994, οι λέξεις «ή σε χώρα της Ε.Ε./ΕΟΧ» μετά τις λέξεις «στην Ελλάδα».
β.Η διάταξη της παραγράφου αυτής ισχύει για το οικονομικό έτος 2014.».
Ωστόσο όσοι ιδιοκτήτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων έκαναν τη φετινή τους φορολογική δήλωση με έκπληξη διαπίστωσαν πως η εφορία όχι μόνο δεν αναγνωρίζει την 1η Αδεια Κυκλοφορίας του οχήματός τους στο άλλο κράτος-μέλος αλλά παράλληλα τους βεβαιώνει και το Φόρο πολυτελούς Διαβίωσης που αναλογεί στο όχημά τους.
Στελέχη τόσο από την αγορά αυτοκινήτου όσο και από Φοροτεχνικούς εκτιμούν πως είτε το σύστημα δεν έχει ενημερωθεί από το Υπουργείο Μεταφορών ώστε να αναγράφεται η πρώτη άδεια κυκλοφορίας των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στα άλλα κράτη-μέλη είτε οι εφοριακοί δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του νέου νόμου!
Το θέμα ωστόσο έχει λάβει ήδη πολύ μεγάλες διαστάσεις και όλοι αναμένουν μια ερμηνευτική εγκύκλιο από το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να λυθεί το θέμα άμεσα και να μην χρειαστεί οι ιδιοκτήτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων να προβούν σε διορθωτικές πράξεις στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet και βέβαια να μην καταβάλλουν το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης που παράνομα μπορεί να τους χρεώνει το σύστημα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ