ΙΧ: Τι αλλάζει τώρα και τι θα αλλάξει αργότερα

ΙΧ: Τι αλλάζει τώρα και τι θα αλλάξει αργότερα
Μέχρι τώρα μεγάλοι κερδισμένοι οι κάτοχοι εισαγόμενων μεταχειρισμένων ΙΧ και όσοι θέλουν να εξάγουν το όχημά τους αλλά έχουν κατατεθειμένες τις πινακίδες κυκλοφορίας. Από την άλλη θα πρέπει να ξεχάσουμε τις πινακίδες «Μ» από τις εφορίες...

Του Γιώργου Κ. Ανδρή

[email protected]

Εν αναμονή του τελικού νομοσχεδίου τελούν οι ιδιοκτήτες ΙΧ, εισαγωγείς και έμποροι αυτοκινήτων καθώς στο προσχέδιο νόμου που διέρρευσε στα ΜΜΕ το απόγευμα της Πέμπτης δεν ήταν το τελικό και δημιουργήθηκε μια σχετική αναστάτωση στην αγορά ΙΧ.
Ειδικά για τα αυτοκίνητα στο ημιτελές νομοσχέδιο δεν γίνονταν καμία αναφορά για μείωση 30% των Τεκμηρίων Διαβίωσης, του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης αλλά και ούτε περί κατάργησης του Φόρου Πολυτελείας.
Αντίθετα αναφορά γίνονταν για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ και το νέο καθεστώς φορολόγησής τους με βάση την πραγματική τους ηλικία και όχι την πρώτη άδεια κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, τα αναπηρικά οχήματα, τα εταιρικά ΙΧ με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας, για τις πινακίδες «Μ» από τις εφορίες, αλλά και για τα οχήματα που οδεύουν προς εξαγωγή και βρίσκονται σε φορολογική ακινησία (κατατεθειμένες πινακίδες κυκλοφορίας) στα οποία δεν θα χρειάζεται πλέον οι κάτοχοί τους να προβούν σε άρση της ακινησίας και να καταβάλλουν τα Τέλη Κυκλοφορίας.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του «F-Press» το θέμα μείωσης των Τεκμηρίων Διαβίωσης κατά 30% και κατ' επέκταση του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης αν δεν συμπεριληφθούν στο τελικό φορολογικό νομοσχέδιο που κατατίθενται σήμερα στη Βουλή αναμένεται να συμπεριληφθούν στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί τον Απρίλιο.

Επίσης το θέμα των Τελών Κυκλοφορίας που περιλαμβάνει εκπτώσεις σε περίπτωση προπληρωμής τους αλλά και μηνιαία καταβολή για τους ιδιοκτήτης που έχουν κατατεθειμένες τις πινακίδες αν δεν υπάρχει στο αυριανό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί και αυτό τον Απρίλιο μαζί με την κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας.

Εν αναμονή μέχρι τη δημοσιοποίηση του τελικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή.

Πάντως στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως το «σπάσιμο» στα δύο των φορολογικών αλλαγών στα ΙΧ θεωρούν ότι είναι πιθανό να γίνει ώστε η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί προεκλογικά το «χαρτί» που ακούει στο όνομα... αυτοκίνητο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ